2013. szeptember 26., csütörtök

Megkezdte négynapos délvidéki körútját Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője

xszavay72 











Határozott magyar diplomáciai érdekvédelmet követelt szerda délutáni szabadkai sajtótájékoztatóján Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke, aki szerint felemásra sikeredett a magyar-szerb történelmi megbékélés.
A négynapos délvidéki úton tartózkodó csonkaországi politikus kifejtette, a magyar diplomácia megalkuvó, egyoldalú gesztusai a helyi magyar közösségnek okoznak igazán kárt. "Közismert, hogy Áder János magyar államfő a szerb parlamentben bocsánatot kért az újvidéki hideg napokért, a szerb fél bocsánatkérése azonban elmaradt. Miközben magyar-szerb történelmi megbékélésről beszélnek, valójában csak a magyar külügy hunyászkodik meg folyamatosan." - mutatott rá Szávay.
A felsorolást folytatva emlékeztetett, miközben a magyar fél a hideg napok egyik szimbolikus helyszínét, a Topalov raktárt felújította, a csúrogi magyar emlékmű a mai napig sincs bekerítve és bekamerázva, körülötte rohadó dinnyehéjakat, cigarettacsikkeket és békésen legelésző kecskéket találhatunk. A képviselő ehhez még hozzátette, hogy a szerbek a mai napig sem törölték el a három, szinte teljesen kiirtott magyar falu, Csúrog, Mozsor és Zsablya lakosait kollektív háborús bűnösnek bélyegző jogszabályokat. Szávay elképesztőnek nevezte továbbá, hogy néhány napja az Európai Parlamentben egy szlovén jelentéstevő követelt szélesebb körű vajdasági autonómiát, miközben Gál Kinga fideszes EP-képviselő ahelyett, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jogköreinek bővítése érdekében szállt volna harcba, a konstrukció sikerességét emelte ki.
Szávay István beszámolt róla, hogy a keddi nap folyamán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere volt a Nemzeti Összetartozás Bizottságának vendége. "Miniszter úrnak 15 kérdést tettem fel a külhoni oktatás témakörében, ebből négy kapcsolódott Délvidékhez. Érdeklődtem, hogy hogy áll az önálló magyar felsőoktatási intézmény ügye, hogy mit kíván kezdeni a kormány azzal a helyzettel, hogy több településen a magyar szülők már inkább szerb iskolába járatják a gyerekeiket, mert a magyar iskolát elviselhetetlenné teszik az antiszociális cigány gyerekek, és érdeklődtem arról is, hogy meg kívánják-e menteni az omladozó szabadkai műszaki középiskolát. Sajnos ezekre a kérdésekre miniszter úr nem tudott válaszolni, írásos tájékoztatót ígért. Az viszont örömre adott okot, hogy a magyarországi diplomák szerbiai honosításának problémái kapcsán elmondta, a megoldás már folyamatban van." - tájékoztatott a jobbikos képviselő.
Az aktuális ügyeket követően a Jobbik terveire tért rá a politikus. Elmondta, a párt 2014-es nemzetpolitikai programja három pilléren fog alapulni. Egyrészt meglátása szerint a külhoni támogatáspolitikát át kell alakítani és a támogatás összegét radikálisan meg kell növelni, mert reálértéken még a Bajnai-kabinet is többet fordított elszakított nemzettestvéreinkre, mint a magát nemzetinek nevező jelenlegi kormányzat. A Jobbik a tervek szerint 2018-ra ötszörösére emelné a jelenlegi támogatást. A második pillér a határozott, magyat érdekvédelmet első helyre tevő külpolitika a mai megalkuvó diplomácia helyett, a harmadik pillér pedig a magyarországi vállalkozások ösztönzése arra, hogy fektessenek be a magyarlakta területeken, és magyar embereknek biztosítsanak munkalehetőséget.
Zárásként a képviselő szót ejtett a délvidéki Jobbik tevékenységéről is. Emlékeztetett rá, hogy a helyi jobbikos csoport márciusban alakult, és azóta is folyamatosan fejlődik. "Szeretném ezúttal is aláhúzni, hogy a cél nem egy újabb délvidéki magyar párt létrehozása. Délvidéki tagjaink feladata az, hogy eljutassák a helyiekhez hiteles üzeneteinket, valamint hogy segítséget nyújtsanak nekünk abban, hogy a leghatékonyabb érdekvédő munkát tudjuk végezni Budapesten." Szávay végül kérdésre válaszolva elmondta, bízik benne, hogy a délvidéki magyarok minél nagyobb számban vesznek majd részt a magyarországi választásokon. Egyben jelezte, a Jobbik aggályosnak tartja, hogy az egyik helyi magyar párt aktivistái házhoz járva buzdítanak a regisztrációra, helyette inkább azt javasolta, hogy a választáson részt venni szándékozók a külképviseleteken, vagy levélben jelezzék ezt az igényüket.
Juhász Szabolcs
Szabadka, Délvidék 
Közzétette: Fekete Lehel 2013. szeptember 25. szerda, 22:44 
DélHír portál: http://www.delhir.com/cimlap/kiemelt-hirek/14412-felemasra-sikeredett-a-jobbik-szerint-a-magyar-szerb-toertenelmi-megbekeles

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése