2013. augusztus 31., szombat

Augusztus 31.



Erika napja.
Germán, latin eredetű név. Jelentése nagyra becsült.
12 – Megszületett Caius Iulius Caesar Germanicus Caligula római császár.
1870 – Megszületett Maria Montessori olasz pedagógus, újító. Az ő nevéhez fűződik a Montessori-módszer, amelynek célja, hogy tevékeny, segítőkész és egymással toleráns gyermekeket neveljenek békés, nyugodt légkörben.
1878 – Árvíz pusztított Miskolcon.
1917 – Budapesten megszületett Aczél György politikus, akit 1949-ben koholt vádak alapján letartóztattak. 1954-es szabadulása után rehabilitálták.
1918 – Megszületett Alan Jay Lerner amerikai író, musical- és dalszövegíró.
1945 – Megszületett Van Morrison, aki az ír Them zenekarnak volt az énekese.
1949 – Megszületett Richard Gere amerikai színész. (Egy tiszt és egy úriember, Micsoda nő).
1957 – A Malájziai Államszövetség nemzeti ünnepe
1962 – Trinidad és Tobago nemzeti ünnepe
1965 – Megszületett Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász
.




Lengyelországban 1980. augusztus 31-én alakult meg a független Szolidaritás szakszervezet, a szovjet tömb első államilag engedélyezett független munkásszervezete.
Lengyelországban a gdanski hajógyárban 1980. augusztus 14-én sztrájk kezdődött, többek közt a párttól és a munkaadótól független, szabad szakszervezetek megalakítását követelték.
A több városra is kiterjedő sztrájk eredményeként augusztus 31-én Gdanskban közös megállapodást írtak alá az akkori lengyel kormány és a gdanski hajógyár sztrájkoló munkásainak képviselői. Ennek alapján megalakulhatott a Szolidaritás szakszervezet, amelynek egy elbocsátott villanyszerelő, Lech Walesa lett az elnöke.
A munkabeszüntetés nyomán a lengyel kormány - a szocialista országok közül elsőként - elismerte a független szakszervezetek jogait, így a Szolidaritást 1980. szeptember 24-én hivatalosan bejegyezték.
A Szolidaritás pályájának csúcsán tízmillió embert tömörített, a kommunista államapparátus elvesztette a társadalmi élet megszervezésének monopóliumát. A lengyel "olvadás" azonban tiszavirág-életűnek bizonyult, a sajtó kampányt kezdett a Szolidaritás ellen, tagjait egyre-másra letartóztatták. Vezetőjét, Walesát házi őrizetbe helyezték, csak 1982 novemberében engedték szabadon.

Ezzel egy időben, 1981 nyarán, kiéleződött a gazdasági válság, sokasodtak a munkások tiltakozásai. A szükségállapot, a hadiállapot december 13-i kihirdetésével Wojciech Jaruzelski tábornok, miniszterelnök illegalitásba kényszerítette a Szolidaritást. Ellenzékiek százait internálták, harckocsik dübörögtek a nagyvárosok utcáin, a bányászok sztrájkját a különleges egységek leverték. Este 23 órától reggel hat óráig kijárási tilalom volt érvényben, hivatalos engedélyre volt szükség ahhoz, hogy valaki az egyik vajdaságból a másikba utazzon. A polgári szabadságjogokat, ha ilyenek egyáltalán voltak az akkori Lengyelországban, felfüggesztették.
A rendkívüli állapotot 1983. július 22-én oldották fel, ugyanebben az évben Lech Walesa Nobel-békedíjat kapott.
Az 1988-ban ismét fellángolt sztrájkhullám hatására 1989-ben a szervezetet újból törvényesítették. A szabad választásokat követően a Szolidaritás részvételével 1989 nyarán megalakult a keleti tömb első nem kommunista többségű kormánya. A Szolidaritás sajátossága volt, hogy monolitikus ellenzékként egymással szöges ellentétben álló csoportokat fogott össze, nem tisztázta a szakszervezeti és politikai szerep közötti különbséget.
A rendszerváltás után - a gazdasági nehézségeket követően - a szervezet "fénye megkopott", sorra nőttek ki belőle az utódszervezetek. Alapítója és első vezetője, Lech Walesa 1990-1995-ben a Lengyel Köztársaság elnöke volt.
2005-ben a lengyel parlament augusztus 31-ét hivatalos állami ünneppé, a „szolidaritás és szabadság" napjává nyilvánította. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése