2013. július 22., hétfő

Pásztor István Martoson: Nem szimbolikus tett, hanem erkölcsi elégtétel



Nemzetpolitikai kérdésekről beszéltek a külhoni magyar pártok elnökei az I. Martosi Szabadegyetemen szombaton – tájékoztat az MTI.

A külhoni magyarság helyzetéről, nemzetpolitikai kérdésekről és autonómiatörekvésekről tartott eszmecserén jelen volt Berényi József, az MKP, Kelemen Hunor, az RMDSZ és Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
A helyszínen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a szerb parlament elítélte a Délvidéken elkövetett bűnöket, azt mondta "olyan nagy erkölcsi elégtétel ez a vajdasági magyarok számára, amely messze túlmegy egy szimbolikus tetten".
Ezzel szemben egy elfogadott nyilatkozat és egy államfői főhajtás valamint az ezek köré szervezett felhajtás valójában semmi más, mint épp egy szimbolikus tett. Hiszen a mészárlásokat végrehajtó felelősöket mái napig nem nevezték meg, ítéletekről pedig álmodni sem lehet. Míg az elkobzott vagyonok visszaszármaztatása is csak meghatározott ideig, hosszadalmas bírósági eljárásokon keresztül valósítható meg.
"Szerbia levetkőzte azt a kényszerzubbonyt, amelyet a kilencvenes években önmagára húzott" - fogalmazott Pásztor. Miközben a srebrenicai mészárlások évfordulója kapcsán a szerbiai parlament nem kért bocsánatot, az elkövetett háborús bűnökért (mint ahogy a délvidéki magyarság esetében sem), "csupán" elítélték a gyilkosságokat és az etnikai alapú mészárlásokat, külön hangsúlyozva és kitérve a saját nemzeti áldozataikat.
Miközben a délszláv háborúkban aktív szerepet vállalt háborús bűnösök tömegei élnek ma délvidéken. Telepítésükkel pedig sok helyen épp a magyar nemzeti többséget igyekeztek megtörni. Így azt a kényszerzubbonyt, amelynek levetkőzéséről Pásztor beszél már évek óta a délvidéki magyarságra húzta rá a szerb állam.
Ezt erősíti meg a legújabb szerbiai menekült törvény is, amelyben a községeknek (a helyi fiatalok hasonló igényei felett átlépve) lakhatási körülményeket kell garantálnia ezen jöttmenteknek, akik közül sokaknak vastag vaj van a fején.
Pásztor István és az általa vezetett párt mosolypolitikája csupán kölni a koszra, amellyel olyan gondokra vetnek fátylat, amelyekért később már szinte lehetetlen lesz harcolni. Hiszen, mint ahogy azt a "haza bölcse", Deák Ferenc is mondta "amiről a nemzet, félve a szenvedésektől, önként lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz és kétséges".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése