2013. július 3., szerda

Július 3.



Soma napja.
A magyar nyelvújítók alkották a som szóból a Kornél (Cornelius) magyarítására, annak a feltevésnek az alapján, amely szerint ez a latin eredetű név egy somfa jelentésű szó származéka.
1883 – Megszületett Franz Kafka cseh író (A per, Átváltozás).
1945 – Szilárd Leo petíciót juttatott el az Egyesült Államok elnökéhez, amiben azt kérte, hogy ne használják fel az atombombát a háborúban.
1962 – Megszületett Tom Cruise amerikai színész (Top gun, Rain man).
1971 – Párizsban meghalt Jim Morrison rockzenész, a legendás Doors együttes alapítója (Waiting for the Sun, Morrison Hotel, L. A. Women).
1984 – Budapesten meghalt Lengyel Gizi színésznő (A csúnya lány, Úrilány szobát keres).
1860 – Megszületett Charlotte Perkins Gilman amerikai közgazdász, előadó, szerző, feminista, aki a nőmozgalom vezető teoretikusa volt az Egyesült Államokban.

Július 3. - Szent Tamás ünnepe
Az I. században élt galileai születésű apostol Jézus tizenkét tanítványának egyike.
Életéről csak annyit tudunk, amennyit az evangéliumok elmondanak. A galileai Panszada városban született és halász volt, aki Krisztus tanítását hallva mindent hátrahagyott és követte a Megváltót, a tizenkét apostol egyike lett. A Szentírás szerint amikor Jézus kereszthalála után feltámadt, Tamás ezt nem hitte el a többi tanítványnak, s azt mondta: „Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem.” (Jn 20,25) - innen a hitetlen (kételkedő) Tamás kifejezés. Jézus a nyolcadik napon aztán megjelent Tamásnak és megmutatta sebeit, s ő már anélkül is hitt, hogy megérintette volna Krisztust, sőt buzgóbb és tántoríthatatlanabb lett a többieknél. A hagyomány szerint az egész világot bejárta és hirdette Isten szavát, nemcsak Palesztinában, de Egyiptomban, Mezopotámiában és Indiában is alapított keresztény közösségeket. A vértanúság is Indiában lett osztályrésze, Melipur város kormányzójának felesége és fia keresztény hitre térítéséért börtönbe zárták, kínzásokat szenvedett, majd végül lándzsával átszúrták. Holttestét 230 körül vitték Szíriába, később az itáliai Ortonába. Ismert emlékhelye a ceyloni Sri Pada-csúcs, ahol a hagyomány szerint mennybemenetele előtt ott lépett utoljára a Földre. Attribútumai az öv, a mérőléc és a tőr vagy lándzsa, amivel leszúrták. Ünnepe sokáig december 21-én volt, de 1969-ben – hogy az ünneplés ne törje meg Advent utolsó hetét – július 3-ra helyezték, mert relikviái ekkor kerültek vissza Szíriából Ortonába.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése