2013. július 28., vasárnap

Július 28.



Szabolcs napja.
Magyar eredetű név. Jelentése: nyest.
1540 – Kivégezték Thomas Cromwellt, VIII. Henrik miniszterét. Ugyanezen a napon, Henrik feleségül vette 5. feleségét, Catherine Howard-ot.
1588
A II. Fülöp spanyol király által szervezett, 130 hajóból álló hadiflotta – a „győzhetetlen Armada” –, amellyel Angliát akarta meghódítani, teljesen megsemmisült a La Manche-csatornában.
 

1637 – Plymouth, Massachusetts és Connecticut angol kolóniák egyesült hadserege teljesen kiírtotta a még élő pequot indiánokat.
1750 – Lipcsében meghalt Johann Sebastian Bach osztrák zeneszerző, a barokk zene talán legnagyobb mestere.
1794 – Maximilien Robespierre, a francia forradalom egyik vezetőjét guillotine alá küldték.
1866 – Megszületett Beatrix Potter angol szerző, „Peter Rabbit”, „Jeremy Fisher”, „Jemima Puddle-Duck”, „Mrs. Tiggy-Winkle” és számos egyéb állatfigura megalkotója, amelyeket gyermekeknek szóló könyveiben szerepeltetett
.

1910 – Bánki Donát bejelentette szabadalmát a forgóekére.
1914 – Az Osztrák-Magyar Monarchia hadüzenetet küldött Szerbiának, ezzel elkezdődött az I. világháború, amihez hamarosan az Európai országok mind csatlakoztak.
1929 – Megszületett Jacqueline Kennedy Onassis (lánynevén: Jacquline Lee Bouvier) egykori amerikai First Lady. John Fitzgerald Kennedy elnök feleségeként újrafogalmazta a First Lady-k szerepét méltóságteljes eleganciájával, elragadó bájával, egy új irányzatot meghatározó stílusával és lélekjelenlétével, amelyet férje meggyilkolásakor tanúsított.


Július 28. – Hepatitis világnap
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére tartják annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője. 2011 óta rendezik meg július 28-án az egy évvel korábban alakult Hepatitis Világszövetség javaslata nyomán (korábban május 19. volt az időpont). Célja, hogy felhívja a figyelmet a vírusok okozta krónikus májgyulladásra, kialakulásának okaira és a betegség korai felismerésének jelentőségére.
A hepatitis megnevezés a különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve, a jelenleg ismert vírusokat A-tól G-ig jelzik. Tüneteikben sok a hasonlóság, így a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitis vírusok a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszerrel, vízzel), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál). A külföldre utazóknak érdemes előzetesen tájékozódniuk, és ha szükséges, oltással védekezniük az A és a B vírus ellen, a C ellen nincs vakcina. 

A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon pedig a fertőzöttek száma több mint százezerre tehető, de nagy többségük erről nem is tud.
A hepatitis A tünetei 2-3 héttel a fertőzött étel, ital fogyasztása után jelentkeznek, általánosan rossz közérzet, gyengeség, hasi panasz, hányinger kíséretében. Ezek után alakul ki a bőrön és a szemfehérjén látható sárgaság, a széklet világos, a vizelet sötét színűvé válik, a gyógyulás 2-3 hétig is eltarthat.
Évente egymillió ember hal meg világszerte a kór súlyosabb fajtájában, a hepatitis B okozta májrákban és májzsugorban. Ennek fő oka, hogy becslések szerint csak minden tízedik fertőzött kap gyógyszeres kezelést. Több mint kétmilliárd olyan ember él a Földön, aki valamikor az élete során megfertőződött hepatitis B-vel. Évente egymillió ember fertőződik meg Európában. Magyarországon 1999 óta kötelezően oltják a 14 éveseket, ennek is köszönhető, hogy száz alatti számra csökkent az évenkénti hepatitis B fertőződések száma.
A hepatitis C-nek is nagyon komoly következményei lehetnek: ha nem kezelik, májzsugorodáshoz, májrákhoz vezethet. A hepatitis C vírusfertőzés a májátültetések vezető oka. A legtöbb fertőzött nem is tud betegségéről, mert a kórokozó a máj sejtjeit alattomosan pusztítja, az első tünetek olykor csak 20-30 év múlva jelentkeznek. Így azután nagyon fontos a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése. Időben felismerve a betegség gyógyítható, a vírust ki lehet irtani a szervezetből, így megszűnik a fertőzőképesség és megelőzhető a rák kialakulása.

A WHO szerint Magyarországon a megelőzhető halálokok között a májzsugor közvetlenül a szív- és érrendszeri megbetegedések után áll, 8%-os részesedéssel. Hazánkban évente 6-8000 ember hal meg májzsugorban, mely döntően a hepatitis fertőzések, valamint az alkoholos májkárosodás következménye. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése