2013. július 11., csütörtök

Július 11.



Nóra napja.
Az Eleonóra rövidülése, amely az arab Ellionor névből származik. Jelentése: Isten az én világosságom
1533 – VIII. Henrik elvált feleségétől, Aragóniai Katalintől, hogy feleségül vegyen egy udvarhölgyet, Boleyn Annát (három év múlva lefejeztette s még négyszer nősült).
1819 – Megszületett Reguly Antal néprajzkutató.
1819 – Megszületett Susan Warner amerikai írónő, aki érzelgős ifjúsági regényeket írt: a „Wide, Wide World”-ot 1851-ben és a „Queechy”-t 1852-ben.
1934 – Megszületett Giorgio Armani divattervező.
1937 – Meghalt George Gershwin (eredeti nevén: Jacob Gershowitz) zeneszerző és zongoraművész, a szimfonikus jazz megteremtője (Kék rapszódia, Egy amerikai Párizsban, Porgy és Bess).
1945 – Megszületett Deborah Harry énekesnő (Blondie), színésznő.
1959 – Megszületett Suzanne Vega angol énekesnő, dalszerző (Luka).
1960 – Megszületett Richie Sambora a Bon Jovi együttes tagja.
1981 – Meghalt Bilicsi Tivadar színész.
1989 – Meghalt Sir Laurence Olivier világhírű Shakespeare-színész és rendező. Ismertebb filmjei: A Bounty; A hazárdőr; Drakula, A Názáreti Jézus I-II; Maraton életre-halálra; Angliai csata; A Manderley-ház asszonya; Lady X válása. Shakespeare filmadaptációi: V. Henrik, Hamlet, III. Richárd.


Július 11. - Népesedési világnap. 
Az ENSZ annak emlékére döntött megtartásáról, hogy a Föld népessége 1987-ben ezen a napon érte el az ötmilliárdot.
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld túlnépesedésének veszélyeire, a kedvezőtlen demográfiai folyamatokból fakadó nehézségekre.
A világ népessége megháromszorozódott az ENSZ 1945-ös megalapítása óta, bolygónkat ma már hétmilliárd ember lakja, és bár a népességnövekedés üteme lassul, ez a szám 2100-ra tízmilliárd is lehet. A halandóság csökkenése és a várható élettartam növekedése az emberiség egyik legnagyobb eredménye, egy becslés szerint az 1800-ban születet emberek csak 37 évet éltek, napjainkban viszont már 67 évre számíthatnak.
Bár a világ népessége növekszik, a fejlett országokban ellenétes tendencia, a népesség csökkenése figyelhető meg. Az ENSZ szerint Európa 2050-re a mainál 20 millióval kevesebb, 719 millió ember otthona lesz, a népességszám 2100-ra 675 millióra esik vissza, így az öreg kontinens részesedése a világ népességéből több mint harmadával csökken. A természetes fogyást a nemzetközi migrációs folyamatok mérséklik: 2011-ben az EU 27 tagállama közül a népesség száma nyolcban fogyott, közülük hat ország 2004-ben vagy az után csatlakozott a közösséghez.
A magyarországi helyzet sem kedvező. A 2011-es népszámlálás idén márciusban közzétett adatai szerint Magyarország lakosságának száma 2011. október 1-jén 9 millió 937 ezer 628 fő volt, ez 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001. február 1-jén, az előző összeíráskor volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Demográfiai portré 2012 című kiadványa szerint 2060-ra a születéskor várható átlagos élettartam nőhet, és várhatóan közelít egymáshoz a nők és a férfiak élettartama, ugyanakkor a következő fél évszázadban – a becslések alapján - a mostani tízmillióról 8,5 millióra csökken a magyarországi népesség, amely jelentősen el is öregedik. Magyarország Európa és a világ egyik legalacsonyabb termékenységű országa, ahol 1981 óta folyamatosan fogy a népesség. Ennek oka, hogy egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje, és nő azok száma, akik 30-35 éves korukig gyermektelenek maradnak. A tervezett és a megszületett gyermekek száma között nagy a különbség, ráadásul az emberek már terveikben is egyre kevesebb gyermekkel számolnak.
Szakértők szerint a gyermekvállalást a stabil, kormányokon átívelő családpolitika jobban ösztönözné, mint az anyagi támogatások. Magyarország egyelőre szerencsés helyzetben van, mert még jelen vannak a tradicionális családi értékek, a fiatalok fontosnak tartják a házasság intézményét, szeretnének gyereket, igaz, többet, mint amennyit végül is vállalnak. Tehát nem az értékeket kell befolyásolni, csak annak a feltételeit kell megteremteni, hogy valóban megszülessenek a tervezett gyerekek. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése