2013. július 8., hétfő

A szerb elnök teniszmeccset néz Londonban, amíg a népe éhezik



Tomislav Nikolić szerb elnök ott folytatja, ahol elődje, Boris Tadić megállt.
Ha valaki azt gondolta, hogy a Szerb Haladó Párt, ha mást nem is, de legalább nagyobb szociális érzékenységet mutat majd, mint a Demokrata Párt (ami igazán nem lett volna nehéz), tévedett.
Nikolić elnök mostani viselkedése alátámasztja a fenti állítást. Csakúgy, mint a manökennek csúfolt Tadić, a csetnikvajda cím büszke viselője Nikolić is előszeretettel vesz részt fogadásokon, fényűző vacsorákon, eszem-iszomokon. Lehet, hogy valakinek ez természetes, hiszen az elnöki poszt egy protokoláris funkció, tehát annak, aki betölti, meg kell jelennie különböző helyeken.
Figyelembe kell azonban venni, hogy Szerbia a legszegényebb európai ország, amelyben hivatalosan a munkaképes lakosság egynegyede, nem hivatalosan pedig több mint fele állástalan. Ennek tükrében valahogy normális lenne, ha az elnök szerényebb magatartást tanúsítana, pl. megválogatná az általa látogatott helyszíneket, rendezvényeket, főleg akkor, ha az adott részvétel az adófizető polgárokat terheli.
Novak Đoković teniszező, szerb származású monte-carlói polgár, aki Monaco miniatűr államban adózik (nem a legatyásodott Szerbiában), ma 14 órától wimbledoni döntőt játszik. Nikolić úgy döntött, kiruccan Londonig, hogy a lelátókról szurkoljon a szerb származású játékosnak.
Ugyanez a Nikolić pár évvel ezelőtt párttársaival együtt keményen bírálta Boris Tadić elnököt, mondván, hogy visszatetsző módon politikai propagandacélokra használ fel ismert szerb sportolókat. Ő most ugyanazt teszi.
Nem lehet tudni, hány kísérőt és gorillát hozott magával Londonba, de hogy jó néhányan jöttek vele, az biztos. Semmi kétség, hogy több tízezer eurót költ el londoni szórakozására (út, elszállásolás, személyzet, egyéb költségek).
Mondani sem kell, hogy ezt a pénzt pl. beteg gyermekek gyógykezelésére vagy más jótékonysági célokra is fel lehetett volna használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése