2013. április 16., kedd

Viviane Reding kettős mércéje:



A magyar kisebbségek jogainak védelme érdekében a Bizottság már nem olyan harcias
Gál Kinga sajtóközleménye

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a hétfő esti strasbourgi plenáris ülésen egyperces felszólalásában saját nyilatkozatát kérte számon Viviane Reding alapjogi biztoson: A semmittevés helyett végre erélyesen lépjen fel a magyar kisebbségeket érintő jogsértések esetében! Gál Kinga szerint kettős mércét alkalmaz a Bizottság, hiszen a valós, magyar kisebbségeket érintő hátrányos intézkedések esetén más tagállamokkal szemben elmulasztja ugyanazt a harciasságot, mint amit Magyarországgal szemben alkalmaz. 
Gál Kinga néppárti politikus felszólalása elején Reding biztos Népszavának adott interjújából idézett, ahol az alelnök Magyarország kapcsán kijelentette: A jelen vizsgálódások során „nem feledkezhetünk meg továbbá a jogállamiság további garanciáiról, például a kisebbségekhez tartozó személyek tiszteletben tartásáról, tehát olyan alapvető értékek érvényesülését figyeljük, amelyekre az EU épül”.
A fideszes képviselő ugyanakkor emlékeztetett: amikor más tagállamok konkrét, dokumentált kisebbségeket érintő jogsértései kapcsán fordul a Bizottsághoz, számon kérve az alapvető értékek érvényesülését, évek óta ugyanezt az elutasító, semmitmondó válasz érkezik: „A kisebbségek védelme nemzeti hatáskörbe tartozik, nincsen rá uniós kompetencia”. A fideszes EP-képviselő szerint Reding fentebbi nyilatkozata fényében ez vagy azt jelenti, hogy bizonyítottan kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság, vagy elmozdulás történt annak álláspontjában a kisebbségeket illetően.
Gál Kinga az utóbbi eset kapcsán felhívta a területért felelős uniós biztost: „Ezen alapvető értékeket ugyanilyen következetesen kérje számon konkrét, évekre visszanyúló kisebbségi jogsértések esetében: mint a szlovákiai magyarok nyelvhasználati, vagy állampolgársághoz, állandó lakcímhez való jogai, vagy a megvert és most is pszichológiai vizsgálattal zsarolt Malina Hedvig ügyében, illetve Romániában a magyarokat sértő állami intézkedések esetében. Illetve tanúsítson legalább ugyanolyan szigorú elvárást az érintett tagállamok irányába, mint amilyet most Magyarország esetében!” 
Strasbourg, 2013. április 16.
Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, XI. évf. 90. szám, 2013. április 16.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése