2013. április 8., hétfő

„Temerini hetek”



KÉT HÓNAPPAL HOSSZABBÍTOTTÁK

Az újvidéki Felső Bíróság büntető tanácsa április 4-i végzésével további két hónappal (vagyis „a bíróság újabb döntéséig, de legtovább június 9-ig”) meghosszabbította a tavaly október 22-én letartóztatott és az óta is börtönben lévő hét adai, óbecsei és temerini magyar fiú előzetes letartóztatását.
Az ügyész mind a hét fiatalembert továbbra is a BTK 317. szakaszának 2. bekezdésébe ütköző bűncselekmény elkövetésével, vagyis nemzeti, faji, vallási gyűlöletet vagy türelmetlenség kiváltásával, illetve szításával vádolja (amely bűncselekmény miatt egytől nyolcévi börtönbüntetést lehet kimondani).
            A mai napon kézbesített másik végzés szerint pedig arra lehet következtetni, hogy a fiatalok ügyében a további eljárás magyar nyelvű lesz. A bíróság ugyanis – ügyvédi követelésre – a börtönigazgatóság közvetítésével feltette kérdését: „Kívánnak-e élni jogukkal, hogy az ellenük folyó büntető eljárás magyar nyelvű legyen?” Hat magyar fiatal igennel válaszolt, a hetedik pedig úgy nyilatkozott, hogy neki mindegy melyik nyelven történik az eljárás. Ez egyúttal (és nagy valószínűséggel) azt is jelenti, hogy ügyükben nem az a bíró fog eljárni, aki a korábbi temerini ügyben kimondta a 61 évre szóló drákói ítéletet.
A verekedésben részes egyetlen szerb nemzetiségű személy ügyét a bíróság ezzel különválasztotta a magyar fiatalok elleni eljárástól és átengedte azt az újvidéki Alapfokú Bíróságnak. Ellene egyébként is – kezdettől fogva – a BTK 344. szakasza alapján büntetendő erőszakos viselkedés miatt történt a vádemelés, ami enyhébb büntetést von maga után (hat hónaptól öt évig terjedő börtönt), mint a magyar fiatalok elleni vád.
Ez az ügy ugyanakkor azt is igazolja, hogy Szerbiában bírósági ítélet nélkül hónapokig is eltarthat a vizsgálati fogság.
Újvidék, 2013. április 8.
Mgr. Bozóki Antal,
Koperec Csongor és Smith Tomas védőügyvédje

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése