2013. április 23., kedd

Bővülő kisebbségi hatáskörök



Az év végéig módosul a nemzeti tanácsokról szóló törvény


Várhatóan az év végéig módosul a nemzeti tanácsokról szóló törvény, jelentette be Gordana Stamenić az igazságügyi és államigazgatási minisztérium államtitkára. Mint hozzátette, a kidolgozással foglalkozó munkacsoport még nem alakult meg, de az év végéig a parlament elé kerül a javaslat.
A módosítások értelmében bővülni fognak a nemzeti tanácsok hatáskörei, a változtatások alapját pedig az eddigi gyakorlat képezi. Az államtitkár erről Belgrádban a kisebbségi jogok előmozdításával foglalkozó összejövetelen beszélt.
A konferenciát az Európa Tanács és az Európai Unió képviselői nyitották meg, akik kiemelték, e területen történtek ugyan előrelépések, de Szerbiának még jócskán akad tennivalója. Az európai tisztségviselők rámutattak, hogy a kisebbségi jogok előmozdításához nem elegendő a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása, a tájékoztatási, az adatvédelmi és a kisebbségi választási törvényeket is változtatni kell.
Luca Bianconi az EU szerbiai küldöttsége politikai szekciójának vezetője szerint Szerbia komoly erőfeszítéseket tett a diszkrimináció elleni harcban és lényegesen előmozdította a toleranciát az etnikai csoportok irányába, viszont egyes nemzeti tanácsok működésében tapasztalhatók fennakadások és nyugtalanság, elsősorban Sandžakban és Vajdaságban.
Jónak minősítette, hogy létezik a nemzeti tanácsok intézménye.
Suzana Panunović az emberi és kisebbségi jogi iroda igazgatója elmondta, a nemzeti tanácsok finanszírozása terén akadtak gondok, de ezeket sikerült kiküszöbölni. Arról is beszélt, hogy a független könyvvizsgálók megállapították, hogy a pénzt törvényes módon költötték.
Azonban, mint mondta, egyes nemzeti tanácsok nem adták át jelentéseiket, amiből a jövőben lehetnek problémák. (Beta)
Magyar Szó, 2013. április 23., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése