2013. április 20., szombat

Április 20.



Tivadar napja.
Görög, latin eredetű név, a Theodor név magyar megfelelője. Jelentése Isten ajándéka.
1605 – Szerencsen a rendi országgyűlés Bocskai Istvánt választotta Magyarország fejedelmévé.
1857 – Megnyílt az alagút a budai Várhegy alatt.
1888 – Megszületett Kelemen Aurél hatszoros magyar bajnok teniszező és sportvezető.
1889 – Megszületett Adolf Hitler.
1915 – Megszületett Budapesten Szeleczky Zita színésznő. Ismertebb filmjei: Leányvásár; Gül baba; Fekete gyémántok; Szegény gazdagok.
1918 – Meghalt Karl Ferdinand Braun Nobel-díjas német fizikus.
1941 – Megszületett Los Angelesben Ryan O’Neal amerikai színész. Ismertebb filmjei: Ismerős játékok (2002); Love Story (1970); A tolvaj, aki vacsorára jött (1973); A híd túl messze van (1977).
1949 – Megszületett Jessica Lange Oscar-díjas amerikai színésznő (King Kong, A postás mindig kétszer csenget, Aranyoskám, Kék ég, Nagy Hal).
1955 – Megszületett Dolák-Saly Róbert gitáros, énekes, színész.
1955 – A Nagy Imre-kormány felmentése után Hegedűs András új kormányt alakított, és a minisztertanács elnökeként 1956. 10. 23-ig töltötte be tisztségét.
1992 – Meghalt Eörsi Gyula állami díjas jogász, akadémikus.


Április 20. A lemezboltok napja. A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg, április harmadik szombatján.
 
A Record Store Day megtartásának kezdeményezése az Egyesült Államokból indult el, hogy a független lemezboltok összefogjanak és árengedményekkel, koncertek szervezésével, régi és új előadók ritka zenei felvételeinek kiadásával hozzák közel egymáshoz (egyúttal magukhoz is) a zenészeket és rajongóikat.
A lemezboltok napja mára a könnyűzene nemzetközi ünnepévé nőtte ki magát, világszerte harmincnál több ország mintegy ezer boltjának részvételével tartják meg. A rendezvénysorozat idei hivatalos nagykövete Jack White amerikai zenész, a 2011-ben feloszlott White Stripes duó énekes-gitárosa lesz. Ebből az alkalomból újra kiadják az Elephant című 2003-as, Grammy-díjas albumukat, amely különleges ünnepi kiadásban jelenik meg, a bakelitlemez egyik oldala fekete-piros, míg a másik oldala hófehér színű lesz.
Az idei lemezboltok napjának zenei különlegességei közé tartozik még Bob Dylan, Bon Jovi, David Bowie, Jimi Hendrix, Ringo Starr, a Deep Purple, az Emerson Lake and Palmer, a Linkin Park, a Pink Floyd és a Rolling Stones egy-egy felvétele is. Magyarországon először 2010-ben a Wave lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, 2011-ben társult hozzá a Musicland lemezbolt is. Ez utóbbi idén kétnapos programot szervez, amelynek fellépői a Péterfy Bori and Love Band, a Marge, Rutkai Bori és a Specko Jedno, illetve a The Somersault Boy, Egyedi Péter és a Hangmás Minimál lesznek. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Április 20. A cirkusz világnapja.
 
A Cirkusz Világszövetség kezdeményezésére 2010 óta minden év áprilisának harmadik szombatján tartják azzal a céllal, hogy a cirkuszt, mint magas szintű művészetet ismertessék meg az emberekkel.
A cirkusz gyökerei számos kultúrából erednek, de a cirkusz, ahogyan azt ma elképzeljük jórészt európai találmány. Az első cirkuszi előadásra Londonban került sor 1768-ban. 240 évvel később, 2008. április 19-én először ünnepelték meg az Európai Cirkusznapot, amelyre az Interkulturális Párbeszéd Éve keretében került sor Ján Figel európai oktatási és kulturális biztos és Stefánia monacói hercegnő patronálásával.
Ján Figel a nap alkalmából küldött üzenetében kiemelte, hogy a cirkusz az egyetemes művészet nyelve, mindenki számára érthető, egyszerre hagyományos és modern, testkultúra és színjátszás, humor és feszültség, könnyed, de mégis nagyon komoly művészet. Születése óta folyton megújul, bizonyítva ezzel időtlenségét. 
A cirkuszművészek igazi világpolgárok, mindenütt otthon érzik magukat, bármely sarkában legyenek is a világnak. Egyetlen művészeti ág sem tud egy produkcióban annyi nyelvet összehozni, mint a cirkusz. Az Európai Unió lényege a kapcsolat, az összetartás nemcsak a politikában, az üzleti életben, de a művészetekben és a szórakoztatásban is. Az utazócirkusz az Európai Unió egyik központi gondolatát testesíti meg, a határok nélküli művészetet, a szó valós és átvitt értelmében is.
A cirkusznap megrendezése hagyományt teremtett, a kezdeményezést felkarolta a monacói székhelyű Cirkusz Világszövetség is, így 2010 óta a cirkusz világnapjaként tartják immár mindenütt a világon április 20-át.
Magyarország a 2008-as induláskor csatlakozott az eseményhez, a magyar cirkuszművészek 2012. április 19-én, a világnap kapcsán Cirkuszmissziót - ismeretterjesztő és cirkuszt népszerűsítő kampányt - indítottak el, hogy minden generációval megszerettessék a cirkuszt, és felhívják a figyelmet művészeti águk sokféleségére.
MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése