2013. március 22., péntek

Még nem zárult le a nyomozás Bilicki Ervin halála ügyében



Újságíró-egyesületek tiltakoznak az óbecsei áldozat napvilágra hozott fényképei miatt


Gyilkossággal nem, ehelyett súlyos testi sértés okozásával gyanúsítják a szerdán (március 20-án – B. A.) este kihallgatott óbecsei P. P.-t (14), akit az újvidéki szociális központban helyeztek el. Miroslav Alimpić vizsgálóbíró a Beta hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a boncolás eredménye szerint a 17 éves óbecsei Bilicki Ervin nem közvetlenül az ütésekbe halt bele, hanem egy tócsába fulladt. A hatóságok további tanúkat hallgatnak ki, és folytatják a nyomozást.
A rendőrség információi szerint a gyanúsított és az áldozat a gyilkosság előtt együtt ittak egy kocsmában, ahol szóváltás alakult ki közöttük, ami később tettlegességig fajult. Nem hivatalos értesülések szerint a kiskorú gyanúsított rendezett anyagi és családi körülmények között él.
Nem hivatalos értesülések szerint P. P. nem volt egyedül, amikor tettét elkövette, több forrás is tudni véli, hogy a tetthelyre taxival több felnőtt is érkezett. A helyszínre érkező mentősök, akik sikertelenül próbálták újraéleszteni a fiút, a legtöbb sérülést az áldozat fején találták. A városi szóbeszéd szerint az ügy hátterében az áldozat volt péterrévei barátnőjének a hozzátartozói állhatnak, akik ellenezték a két fiatal kapcsolatát.
A szombaton éjjel történt tragikus haláleset hatalmas országos sajtóvisszhangot váltott ki. A lapokban és a világhálón is több kegyeletsértő fénykép látott napvilágot, az elsőt az áldozat nagymamája hozta nyilvánosságra. Csütörtökön a Blic napilap közölte címlapján az áldozat fényképét, ami kiváltotta a Szerbiai Újságírók Független Egyesületének (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV)  tiltakozását. Közleményükben az áll: a lap ezzel durván megsértette a szerbiai újságírói kódexet, ami védi a bűncselekmények áldozatainak  méltóságát, és felszólította a sajtó képviselőit, hogy tartsák magukat a szakma etikai szabályaihoz.
feró
Magyar Szó, 2013. március 22., 1. és 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése