2013. március 29., péntek

Királlyal jobb lesz?



A Szerbiai Demokrata Párt szerint itt az ideje, hogy Zrenjanin (Nagybecskerek) nevét változtassák Petrovgradra, mert szerintük elfogadhatatlan, hogy a Béga menti város legyen az egyetlen kelet-európai település, amely egy kommunista néphős nevét viseli. Aki (Žarko Zrenjanin) ráadásul nem is idevalósi. Helyette a városnak I. Petar Karađorđević nevét kell(ene) viselnie. A felszabadítóként is emlegetett király szerintük a felszabadulás, a függetlenség és a szerb népnek az első világháborúban aratott nagy győzelmének a szimbóluma.
Kezdeményezésüket megpróbálják a városi képviselő-testület elé vinni. A kezdeményezést támogatja a Napred Banat mozgalom, a Szerb Megújhodási Mozgalom és Darko Bađok, a Szerb haladó Párt nemrég megválasztott tartományi képviselője is. Mindhárom párt a hatalmi koalícióban van. Az SZDP aláírásgyűjtéssel akarja nyomatékosítani a kezdeményezést, de ebbe belerontott a havazás. Viszont máris sikerült nekik felkorbácsolni a kedélyeket Bánát legnagyobb városában.

A király lovas szobra már megvan (Fotó: Kecskés István)

Mert sokak szerint nyilván nem a város nevének a megváltoztatása hiányzik ebben a pénztelenségben. Hiszen az költséggel is jár (személyi dokumentumok cseréje, gépkocsi- és egyéb táblák cseréje). Ráadásul a gazdasági válság kellős közepén kezdeményezik, amikor egymás után mennek csődbe a vállalatok a városban, ahol a munkanélküliek száma meghaladja a tízezret, ahova két éve nem érkezett beruházó, ahol a legegészségtelenebb ivóvizet isszák az országban, ahol kerülőút hiányában a városon keresztül dübörögnek a kamionok, amelynek központját elmocsarasodott tavak csúfítják, amelynek főutcáján düledeznek az épületek.
A kezdeményezők ennek ellenére eltökéltek. Mert ahogy Marko Zarubica – a párt képviselője a helyi parlamentben – mondja, számukra a város nevének a megváltoztatása rendkívül fontos kérdés, melyet a korábbi hatalmak folyamatosan a szőnyeg alá söpörtek, mert nem volt bátorságuk szembe nézni a problémával. Szerinte felelőtlenek azok, akik azt mondják, hogy nem annyira fontos, hogy kinek a nevét viseli a városuk. Ugyanakkor értelmetlennek tartja az érvelést, mely szerint a névváltoztatás fölösleges költségekkel jár. Egyes közvélemény-kutatások szerint a névváltoztatást az itt élőknek a mintegy húsz százaléka máris támogatja. Bár hallani olyan véleményeket is, hogy egy esetleges referendumon lehetőségként fel kellene kínálni a Becskerek nevet is, hisz több mint hat évszázadon keresztül ezt a nevet viselte a város. Petrovgrad 1934 és 1941 között volt 1946 óta pedig a város a Jugoszláv Kommunista Párt vajdasági titkárának, Žarko Zrenjaninnak a nevét viseli, akit 1942-ben lőttek agyon a németek Versec közelében.
Nagybecskereken a kilencvenes évek óta tart az átrendeződés, amely a város névadója szobrának a főtérről való elhelyezésével kezdődött. Húsz évvel ezelőtt már tartottak egy referendumot is a város nevének Petrovgradra való átkereszteléséről. A részvételi arány azonban nem érte el a szükséges 50 százalékot. A szavazók többsége pedig a névváltoztatás ellen volt. Aztán 2004 végén a város főterén felkerült talapzatára I. Petar Karađorđević lovas szobrának a másolata, amelyik az akkori Petrovgrad főtéren állt a két világháború között. Oda helyezték, ahol Kiss Ernő honvédtábornok, aradi vértanú szobra állott 1906-tól 1917-ig.
Magyar Szó, 2013. március 28., 5. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése