2013. március 21., csütörtök

Az amerikai magyarok a Helsinki Bizottságnál követelik az egyenlő jogokat - a délvidéki magyaroknak is!



Részrehajlás nélkül, kizárólag a nyugati értékek előmozdításának szempontjából kellene vizsgálni a magyarországi demokrácia állapotát – hangoztatta az Egyesült Államok Helsinki Bizottságához az Amerikai Magyar Szövetség (AHF) nevében kedden (március 19-én – B. A.) eljuttatott nyilatkozatban Koszorús Ferenc, a szervezet elnöke.
Az Amerikai Magyar Szövetség közleményében kijelentette: akik támogatják azt a megkérdőjelezendő nézetet, miszerint „a demokrácia súlyos veszélyben van Magyarországon”, figyelmen kívül hagyják a térség egyes régióiban megnyilvánuló antiszemitizmust, valamint a Magyarországgal szomszédos országok magyar kisebbségei elleni diszkriminatív politikát.
További aggodalmukat fejezték ki azzal „a demokráciát és az emberi jogokat fenyegető veszéllyel” kapcsolatban, amely Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban a magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminatív lépesekből és politikából ered.
Az AHF felhívta az amerikai Helsinki Bizottság figyelmét arra, hogy a szerbiai Délvidéken továbbra sem szűnnek a magyar nemzetiségűek elleni erőszakos támadások és kilengések, a gyűlölködő falfirkák és jogi egyenlőtlenségek sorra tapasztalhatóak a térségben.
Az amerikai magyar szervezet nyilatkozatában kifogásolta, hogy ezen országok a magyar kisebbségekkel szembeni bánásmód terén példaértékűnek nem mondható teljesítményük ellenére „Magyarországot bírálják megmagyarázhatatlan módon, amiért a nemzetközi normákkal és gyakorlattal összhangban álló, ésszerű intézkedéseket hoz.”
MTI nyomán Haraszthy Ágoston 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése