2013. február 12., kedd

Február 12.



Lívia napja.
A Líviusz férfinév női párja, amelynek jelentése tisztázatlan, talán: ólomszürke, kékes, vagy: irigy, rosszakaratú.
Húshagyó kedd
A farsang utolsó napja.
1690 – Meghalt Charles Lebrun francia festő, XIV. Lajos első számú festője, a művészeti akadémia igazgatója, a kor művészeti életének nagyhatalmú irányítója.
1804 – Meghalt Immanuel Kant német filozófus, akinek legismertebb munkája 1781-ben jelent meg „A tiszta ész kritikája” címmel, mely a filozófia klasszikus alkotása.
1809 – Megszületett Abraham Lincoln az Egyesült Államok 16. elnöke.
1809 – Megszületett Charles Robert Darwin angol természettudós, aki megalkotta a természetes kiválasztódás elméletét.
1870 – Megszületett Marie Lloyd angol énekesnő, aki a XIX. század végén zenés mulatóhelyeken, kabarékban lépett fel Londonban és Cockney-ben, kisebb vígjátékokban vált népszerűvé.
1887 – Szabadkán megszületett Csáth Géza (eredeti nevén: Brenner József) író, zenekritikus, orvos (Trepov a boncolóasztalon).
1898 – Meghalt Barabás Miklós festő, grafikus, akadémikus.
1911 – Megszületett Hans Habe (eredeti nevén: Békessi János) magyar születésű újságíró, író.
1951 – Meghalt Bajor Gizi színésznő.



Február 12. – Darwin-nap. A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepét Charles Darwin születésnapján tartják.
A tudományos gondolkodás nemzetközi ünnepét Charles Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozójának születésnapján tartják. Richard Attengborough természetbúvár szerint Darwin volt az, aki tudománnyá változtatta a természet történetét.
Az evolúció, a fajok fejlődésének a természetes kiválasztódáson alapuló nagyszabású elmélete fontos szerepet töltött be a biológiatudomány megteremtésében, s elősegítette a természettudomány fejlődését. Darwin 1882-ben bekövetkezett halála után a tudományos élet képviselői időről időre figyelmet szenteltek a korszakalkotó tudós életművének és a róla való megemlékezésnek. Ezek közül kiemelkedik a Darwin születésének 100. évfordulóján tartott megemlékezés-sorozat. Cambridge-ben 167 ország 400 tudósa képviseltette magát a konferencián, New Yorkban pedig a tudományos akadémia és a természettudományi múzeum szervezésében ünnepeltek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése