2013. február 11., hétfő

Február 11.


Bertold napja.
Germán eredetű, elemeinek jelentése: fényes, híres, uralkodó, tevékeny, egyes magyarázatok szerint pompával uralkodó.
1993 – Betegek világnapja.
1650 – Stockholmban meghalt René Descartes francia racionalista filozófus és matematikus, „a modern filozófia atyja”. Filozófiájának alaptétele: „Cogito ergo sum”, azaz „Gondolkodom, tehát vagyok”.
1847 – Megszületett Thomas Alva Edison amerikai feltaláló, aki több mint 1000 szabadalmat nyújtott be, a villanykörtétől a gramofonig.
1898 – Budapesten megszületett Szilárd Leó atomfizikus, az atomreaktor és a nukleáris láncreakció elméletének megalkotója.
1929 – Aláírták a lateráni egyezményt, amely biztosította a Vatikán szuverenitását.
1934 – Megszületett Mary Quant divattervező, a miniszoknya megalkotója.
1945 – Churchill, Roosevelt és Sztálin aláírták a jaltai egyezményt. Ez volt a második nagy konferencia a II. világháború után.
1966 – Országszerte „spontán” tiltakozó akciókat szerveztek Vietnam mellett.
1978 – Visszakerült Magyarországra a Szent Korona.
1990 – Kiszabadult 27 évi fogságából Nelson Mandela, dél-afrikai fekete aktivista.



Február 11. – Betegek világnapja 20 éve, 1993 óta II. János Pál pápa kezdeményezésére.
II. János Pál pápa 1992-ben döntött arról, hogy a katolikus egyház február 11-én tartsa a betegek világnapját, azon a napon, amikor a legenda szerint
1858-ban megjelent Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, Lourd, francia kis faluban, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. A csoda helyén 1876-ban templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes a világ legnagyobb Mária-búcsújáró helye, a reménység forrása, a zarándokok száma évente több mint félmillió, hitüket erősíti az a tény, hogy a tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulások - a helyi orvostudományi iroda vizsgálatai szerint is - időről időre előfordulnak, s azt a gyógyító hatású forrásvíznek tulajdonítják.
A világnap célját a pápa úgy határozta meg, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését".
A katolikus egyházfő ezen a napon minden évben üzenetet intéz a betegségben szenvedőkhöz. Két évvel ezelőtt II. Benedek pápa üzenetében rámutatott arra: a világnappal az egyház a legszélesebb körben szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyben végzett lelkipásztori szolgálat fontosságára.
A betegek világnapja egybeesik egy másik évfordulóval: 1985-ben ekkor hozták létre az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsát.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése