2013. február 10., vasárnap

Február 10.


Elvira napja.
Vitás eredetű név. Lehet a nyugati gót eredetű Alwara név spanyol formája, ennek a jelentése: mindent megőrző vagy akit az ereklye megvéd. Lehet arab eredetű ebben az esetben a jelentése: fenséges, fennkölt, hercegnő.
1763 – A párizsi békével véget ért az angol-francia gyarmati háború, Franciaország elvesztette összes észak-amerikai birtokát.
1810 – Megszületett Barabás Miklós festő, grafikus a magyar biedermeier festészet legjelentősebb művésze.
1840 – Házasságot kötött Viktória angol királynő és Albert szász-coburgi és gothai herceg.
1840 – Viktória királynő, Nagy-Britannia és Írország uralkodónője szerelmi házasságot kötött unokatestvérével, Albert szász-coburg-gothai herceggel, aki nagy befolyást gyakorolt a királynőre és a brit politikára egyaránt.
1853 – Megkezdték a budai alagút építését, melynek gondolatát gróf Széchenyi István vetette fel.
1863 – Szabadalmaztatták a tűzoltókészüléket.
1890 – Megszületett Boris (Leonidovich) Pasternak Nobel-díjas orosz költő, esszéíró, műfordító (Zsivágó doktor).
1898 – Megszületett Bertolt Brecht német író, színházi rendező (Kurázsi mama és gyermekei).
1910 – Svédországban bevezették az általános választójogot.
1922 – Budapesten megszületett Göncz Árpád a Magyar Köztársaság elnöke (1990–2000).



Február 10. – A gyermek hospice világnapja.
Ezen a napon a leukémiás és daganatos megbetegedésben, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekekre és családjukra figyel a világ.
A hospice a haldokló – elsősorban daganatos – betegek humánus gondozását végző szervezet. Ezen belül a gyermekek gondozása különleges feladat.
A világ számos pontján működő gyermekhospice-házakban lehetőség van a kicsik nehéz útjának lehető legemberségesebb végigkísérésére. Magyarországon évente 4-500 gyerek hal meg rákban. A pécsi Szemem Fénye Alapítvány 2007-ben csatlakozott az eredetileg németországi kezdeményezésre indított gyermek hospice világnapként ismert megható eseményhez. Céljuk az, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekekre, s hogy arra biztassanak, a társadalom vállaljon szolidaritást a szenvedő családokkal, barátokkal.
Létrehozták a pécsi Dóri Házat, hogy a beteg gyermekek mellett folyamatos szolgálatot ellátó szülőket segítsék.
Az egészségügyi ellátás mellett, a gyermekek és a szülők életminőségének javítását is saját feladatuknak tekintik. A gyermekhospice otthon-segítő csapata többek között pedagógusokból, gyógytornászokból, művészet-terapeutákból, pszichológusokból áll. A Dóri Házban 21 napig lehetőség van bentlakásra, a gyermekeknek és családjaiknak, teljes körű ellátással. A családok igénybe vehetik a nappali ellátást, amely után a beteg gyereket a szülei, gondozói otthonába viszik. Másik szolgáltatásuk a tranzit ellátás, vagyis az átmeneti ellátás a kórházi ápolás és az otthoni betegellátás között.
A gyermek kórházból való hazatérése utáni támogató ellátás során a ház dolgozói igyekeznek a különféle ápolási technikákat megtanítani (betegmozgatás, kanültisztítás, gyógyszerbeadás és további eljárások) a szülők számára. Talán az egyik legnehezebb feladat az életvégi ellátás, vagyis a gyermek és családjának segítése a gyermek életének utolsó időszakában. A szülők, testvérek, gondozók lelki támogatása a gyermek elvesztése után. MTVA – Sajtó- és fotóarchívum

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése