2013. február 28., csütörtök

Emlékmúzeum és emlékhely létesül Csurogon



Ma nyitják meg a munkálatokat

Csurogon ma délután ünnepélyes keretek között megkezdik annak a raktárnak - a Topalov magazinnak - emlékmúzeummá való átépítését, amelyben 1942-ben helybeli szerbeket gyilkoltak meg a razzia során. Magyarország kormánya tízmillió dináros adománnyal járul hozzá az építkezéshez, közölte a Racija 42 elnevezésű egyesület.
Korábbi sajtóhírek szerint Áder János magyar államfő és Tomislav Nikolić szerb elnök megállapodott, hogy a szerb fél ugyancsak Csurogon biztosítja az emlékhely létesítését az ártatlanul meggyilkolt helybeli magyaroknak, a kegyetlen megtorlás vétlen áldozatainak tiszteletére. 1944-ben ugyanis tömeges kivégzések voltak, amelynek a helyi magyar civilek estek áldozatul.
A megállapodás szerint Áder János fejet hajt a Topalov raktárban (Topalov magacin) meggyilkolt szerb áldozatok előtt, Tomislav Nikolić pedig az ártatlanul kivégzett magyarok emlékhelyénél.
A munkálatok megkezdésének mai ünnepélyes megnyitóján jelen lesz Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete, Pásztor István vajdasági parlamenti elnök, továbbá Jasmina Mitrović-Marić, a szerb államfő protokollfőnöke, Čedomir Božić zsablyai községi elnök, valamint Csurog képviselői és az építési munkálatokat végző vállalat képviselői. Aláírják a szerződést is a munkálatok támogatásáról. Magyar részről az okmányt Nikowitz Oszkár nagykövet, a Racija 42 egyesület nevében Milan Radomir, a kivitelező Yumol nevében pedig Nagy István igazgató látja el kézjegyével.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/15011/Emlekmuzeum-es-emlekhely-letesul-Csurogon.html, 2013. február 28. [14:07]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése