2013. február 25., hétfő

Elfogadjuk, hogy 2013-ban újra tovább kicsinyíthetik a kommunizmus bűneit?



A Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány közleménye a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

A Vajdaságban Temerinben, Óbecsén, Szabadkán évek óta verik, zaklatják a magyarokat. Teszik ezt etnikai alapon, vagy megélhetési bűnözésként?
2009-ben magyar-szerb akadémiai vegyes bizottságot hívtak életre az 1944-45-ös délvidéki magyarirtás eseményeinek feltárására.
A Magyar Országgyűlés elnökének segítségével, civil kezdeményezésre 2011-ben a kommunizmus délvidéki áldozataira emlékezhettünk a Magyar Országházban. A Terror Háza Múzeum időszaki kiállítással tisztelgett a kommunizmus délvidéki magyar és nem magyar áldozatai előtt.
2011-ben tudományos történész konferencián is végleg kimondatott, hogy ártatlan magyar civilek tízezreit irtották ki, üldözték el szülőföldjükről a Délvidéken a J. B. Tito kommunista partizánjai, a térség délszlávosítása érdekében.
2012 szeptemberében így fogalmazták meg a titói kommunista vérengzések történetének lezárásával kapcsolatos elvárásaikat a ma is Délvidéken élőket képviselő pártok, civil szervezetek:
„A szerbiai parlament fogadjon el nyilatkozatot, amely elítéli az 1944/45-ös délvidéki, a magyarokat érintő vérengzéseket, kinyilvánítja a bocsánatkérést, biztosítja az áldozatoknak kijáró végtisztesség és a méltó megemlékezés jogát. Tegye lehetővé a második világháború áldozatainak emlékmű emelését minden helységben, ahol tömegsír van, a még titkos dossziék és levéltárak megnyitását, segítse az említett események kutatását, valamint tegye lehetővé a besúgók névsorához való hozzáférést és indítson eljárást az atrocitások életben lévő elkövetői ellen.”
Kérdés, hogy 2013 a történelmi megbékélés éve lesz-e? Milyen áron? Elfogadjuk a bizottság szerb történészeinek kutatási eredményeit a 10 ezer magyar áldozatról? Elfogadjuk nagyapáink bűnösségét utólag gyártott feljelentések alapján? Elfogadjuk talán azt is, hogy az 1942-es razziának több mint 10 000 ezer áldozata volt? Elfogadjuk, hogy a kegyetlenül megkínzott magyarok tömegsírjai felett buszpályaudvarok vannak? Elfogadjuk a szándékosan elnyújtott rehabilitációs eljárásokat, a kárpótlás szinte lehetetlen voltát?
Elfogadjuk, hogy 2013-ban újra tovább kicsinyíthetik a kommunizmus bűneit?
Ha ezt tesszük, tovább rontjuk a magyar nemzetiségű honfitársaink sorsát a Vajdaságban. Akaratlanul is alapot teremtünk a további magyar-veréseknek, jóváhagyjuk a második világháború jugoszláv/szerb kommunista felfogású történelmét. Sőt, a szerb lakosságban mi magunk erősíthetjük egy bűnös magyar nemzetről alkotott hamis képet. Attól tartunk, hogy a látványos politikai megbékélés után is újabb és újabb magyar-verő hétköznapok következnek Temerinben, Szabadkán, Óbecsén és bárhol a Vajdaságban!
 

Dr Botlik József tiszteletbeli elnök, Matuska Márton elnök, Cseresnyésné Kiss Magdolna elnök
http://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/1807/Elfogadjuk--hogy-2013-ban-ujra-tovabb-kicsinyithetik-a-kommunizmus-buneit.html, 2013. február 25. [0:44]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése