2013. január 19., szombat

Újvidék: Az LSV mindkét írásmód egyenrangú használatát követeli


A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) kérelmezte, hogy Újvidéken állítsák vissza a latin és a cirill írásmód egyenrangú használatát az eddigi évek gyakorlata szerint.
„Tény az, hogy az új városvezetés lecserélte a Kultúrközpont latin betűvel írott tábláját cirillre, majd ugyanezt tette a közvállalatok és a városi buszok felirataival is. Ez világosan rámutat arra, hogy a városi hatalom szándékában áll felülvizsgálni és átírni Újvidék multietnikus identitását”, áll az LSV helyi városi szervezetének közleményében.
A városvezetők állítására reagálva, miszerint egyik nemzeti kisebbség sem alkotja Újvidék lakosságának legalább 15 százalékát, így a városban a törvény szerint nem kötelező e nyelvek hivatalos használata, az LSV illetékesei elmondták, Újvidék nevét mindig, és most is, négy nyelven tüntették fel.
„A cirill és a latin írásmód mindig egyenrangúnak számított, mint ahogyan minden polgár is egyenlő volt. Itt a megfelelő nevelésről, illetve a különböző népek és nemzeti kisebbségek együttéléséről van szó”, áll a közleményben, illetve hozzáteszik, „ezt csak az nem tudja, aki nem is akarja tudni”.


http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/14748/Ujvidek-Az-LSV-mindket-irasmod-egyenrangu-hasznalatat-koveteli.html,2013. január 19. [13:23]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése