2013. január 14., hétfő

Mi van a magyar ingatlanokkal?



Nyílt levél Varga Lászlóhoz

Tisztelt Képviselő Úr!

E hónap 4-én kelt információ, hogy Strahinja Sekulic a szerbiai Restitúciós Ügynökség igazgatója kijelentette: eddig 500 ingatlan került vissza eredeti tulajdonosaihoz. A vagyonvisszaszármaztatás során a beérkezett követelések 14 százaléka került elbírálásra, s az illetékes ügynökség azokat vagy elfogadta, vagy elutasította.
Az igazgató azt is jelezte, hogy az idén a mezőgazdasági földterületek és az erdők visszaszármaztatása van soron. Ezek a követelések vannak túlsúlyban. Nagy vagyonokat fogunk visszaadni a polgároknak – ígérte az illetékes.
Az igazgató bejelentette, a cél az, hogy sem az állam, sem az érdekeltek ne járjanak rosszul. Ez az oka annak, hogy az Ügynökség a vagyon-visszaszármaztatás ügyében törvénymódosítás kezdeményezésével kíván előbbre lépni. Szerinte az Ügynökségnek a restitúciós törvénnyel kapcsolatban is vannak nehézségei, de azokat sikeresen megoldják.

Tisztelt Képviselő Úr!
Nem kívánok visszatérni a 2011-es év végére, amikor nagy (részben szándékos) időszűkében, amelynek kialakulásához a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és parlamenti képviselőinek késedelmes és az elején különösen lomha reagálása nyomán a kollektív felelősség törvényes rendezése ügyében súlyosan ellentmondásos jogi helyzet alakult ki, de úgy gondolom, hogy most, elsősorban önöknek, a VMSZ képviselőinek résen kell lenniük.
Kérdésem az, tudja-e Ön vagy bárki más a VMSZ tisztségviselői közül, hogyan áll a magyar igénylők ügye? Az ötszáz ingatlan közül, hány „származott vissza” a magyar lemenőkhöz? Hányan vannak az elutasítottak? Mit jelent a bejelentett törvénymódosítás?
S mindezzel összefüggésben, mi a helyzet a rehabilitációval? Volt-e egyszer is érdeklődés az EU részéről, melynek jogi szakértői annak idején azt mondták, minden rendben van a törvényekkel, ha nem akadozik a végrehajtásuk. Amit meg ellenőrizni szándékoznak.
Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban: kapott-e a magyar kormány, illetve a külügyminisztérium a VMSZ-től tájékoztatást a jelenlegi helyzetről, mind a restitúciós-, mind a vagyon-visszaszármaztatási törvényt illetően? Mert ugye tudjuk, Budapest az utolsó pillanatban segített.
Segítsen Ön is Képviselő Úr, hárítsa el a tájékozatlanságot ebben a vajdasági magyarság egésze számára fontos kérdésben.
Szeretném hinni, hogy minden rendben van, s az érdekelt magyarok is alhatnak nyugodtan.
Remélem, hogy a rehabilitációs ügyek is haladnak a maguk útján, s örülök, ha a nehézségeket az Ügynökség igazgatója és munkatársai rendre megoldják. De, szeretném tudni, hogyan? Ha mégis azt tapasztalná, hogy mondjuk a magyarországi kárpótlásban részesült vajdasági magyarok számához viszonyítva kevés a családtag, vagy a valamelyik felmenő rehabilitációjára irányuló követelés, értesítse a közvéleményt, mi ennek az oka?
Abban a reményben, hogy e kérdéseket – elsősorban a két törvénnyel kapcsolatos máig létező dilemmák miatt – Ön is közérdekűnek tartja, tisztelettel várom a nyilvános válaszát.
Temerin, 2013. január 13.

Ágoston András
Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, XI. évf. 8. szám, 2013. január 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése