2012. december 13., csütörtök

Perel az önkormányzat?


A nacionalista tartalmú hirdetőtáblákkal foglalkozott a topolyai önkormányzat illetékes tanácsa

Tegnap (december 12-én – B. A. megj.) délelőtt ülésezett Topolya Község Nemzetek Közti Viszonyokkal Foglalkozó Tanácsa. Az ülésen részt vett Kókai Mernyák Melinda polgármester és Holló István rendőrfőnök is. Az összejövetelre az a két hirdetőtábla adott okot, amelyek a Zentai úton találhatók a felüljáró előtt, és nacionalista töltetű szöveg áll rajtuk. A ülést követően Egeresi Sándor, a tanács elnöke sajtótájékoztatót tartott, és elmondta, hogy ezek a táblák valótlanságot állítanak, és sértőek. 
– Elemeztük a helyzetet, amely nyilvánvalóan nyugtalanítja a közösséget és a közvéleményt, ez pedig a gyűlöletbeszéd kérdése itt Topolyán, a tolerancia fővárosában. Egyértelműen megállapítottuk, hogy a Zentai úton lévő hirdetőtáblák, amelyeken az áll, hogy a magyar fasiszták nyomására egy család el akar költözni Topolyáról, és árulja a házát, alaptalanok, hazugok és sértők. Sértik a község tekintélyét és az itt élő nemzeti közösségeket – hangoztatta Egeresi. Szerinte megengedhetetlen az ilyen, főként, ha személyes érdekek állnak mögötte. 
– Megengedhetetlen, hogy Topolyán, ahol évek óta a toleranciát és a toleráns együttélést hirdetjük, egyesek személyes frusztrációkból és érdekekből gyűlöletbeszéden keresztül próbálják érvényesíteni érdekeiket. Sem Vajdaságban, sem Topolyán a békés együttélésnek nincs alternatívája, viszont ezek az események sértik ezt, attól függetlenül, hogy egy személytől származnak – hangsúlyozta a tanács elnöke. Az elmondottak tükrében a tanács határozott lépéseket vár az illetékesektől.



A táblák még mindig az út mellett éktelenkednek (Herceg Elizabetta felvétele)  

– A községi tanács elvárja az állam, a község és az önkormányzat szerveitől, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket, és azonnal távolítsák el a két hirdetőtáblát. Ugyanakkor azt is követeljük az önkormányzattól, hogy bűnvádi feljelentést tegyen Martinović Svetozar topolyai lakos ellen, aki nyilvánvalóan gyűlöletbeszéd terjesztésével próbálta megvalósítani érdekeit. Nem engedhetjük meg, hogy bármely oldalról érkező személyek vagy kisebb, extrém csoportok veszélyeztessék a békés együttélést, hiszen Vajdaságban és Topolyán is ez a mi sorsközösségünk – nyilatkozta Egeresi.
L. J. 
Magyar Szó, 2012. december 13., 14. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése