2012. december 1., szombat

December 1.

Az AIDS-ellenes (AIDS – szerzett immunhiányos állapot) világnap (Svetski dan borbe protiv SIDA-e / World AIDS Day)


Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Egészségügyi Világszervezete (WHO) 1988-ban (a 43/15-ös számú rezolúcióval) nyilvánította az AIDS-elleni (AIDS – szerzett immunhiányos állapot) világnapnak december elsejét, a többi között a betegekkel való szolidaritás jelzése és a hatékony felvilágosító munka elősegítése céljából.
Ez a nap különleges alkalom, amikor a világ erre a betegségre, a járvány megállítására összpontosítja figyelmét, amikor az emberek kifejezésre juttathatják az áldozatok iránt érzett együttérzésüket és részvétüket.


A békéért bebörtönzöttek nemzetközi napja (Međunarodni dan zatvorenih zbog borbe za mir / Prisoners for Peace Day)




A béke a háború  ellentéte. Míg a háború az erő uralmát jelenti, a béke az elismert jogét, legalábbis a szó elvi értelmében. A gyakorlatban a béke jelentheti az emberi jogok teljes tiszteletben tartását éppúgy, mint a két háború közötti felfegyverkezés időszakát. A béke jelenti továbbá a háború befejezését, melyet békeszerződés zár le, béketárgyalásokat követően, ahol a hadvislő felek megegyeznek egymás között, vagy külső bírák vagy hatalmak közreműködésével.
A világ békemozgalmainak aktivistái – 1956. december 1-jétől – minden évben december elsején tiltakozásokat szerveznek az igazságtalan bebörtönzések miatt és követelik az elítéltek szabadon bocsátását.
A War Resisters’ International békehálózattal a világ minden táján együttműködő békeaktivisták bátorsága és kitartása bizonyítja, hogy minden egyén háborúval és megtorlásokkal szembeni ellenállása lehetséges és fontos.


A magyar rádiózás napja (Dan mađarskog radija / Day of the Hungarian Radio)

Annak állít emléket, hogy 1925. december 1-jén este 8 órakor szólalt meg az éterben a Magyar Rádió első hivatalos adása, avatóünnepséggel, majd hangversennyel a rendszeres rádiós műsorsugárzás. Az adóállomás Budapest néven jelentkezett. A rádió ünnepélyes megnyitóján az ünnepi beszédet vitéz Leveldi Kozma Miklós, a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Részvénytársaság alelnöke mondta, és megszólalt még Demény Károly államtitkár, a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója magyar, francia és angol nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése