2012. november 8., csütörtök

November 8.

A szerbiai pedagógusok napja (Dan prosvetnih radnika/pedagoga Srbije / Teacher’s Day in Serbia)

 
Indiában 1962 óta ünneplik meg a pedagógusok napját, az UNESCO pedig 1994-ben vette fel hivatalos világnapjai közé az eseményt. Azóta az egész világon elterjedt ez a szokás, egyedül a dátumok változnak országonként. Szerbiában azért tartják november 8-án, mert egyes nem hivatalos adatok szerint ezen a napon született Vuk Stefanović Karadžić, a mai szerb nyelv szabályainak lefektetője. (Június első vasárnapja a pedagógusok napja Magyarországon, október 5. a pedagógusok világnapja, november 22. pedig a magyar közoktatás napja!) 
A lehető legalacsonyabb szinten vannak az oktatási munkafeltételek Szerbiában – mondta a Függetlenség Pedagógus Szakszervezet elnöke. Tomislav Živanović szerint ez vonatkozik a tanügyi munkakörülményekre és a dolgozók fizetésére is. Szerbiában ma van a pedagógusok napja. 
Az oktatásban dolgozók 77 százaléka egyetemet végzett. Átlagfizetésük azonban nem haladja meg a köztársasági átlagot. Ez azt jelenti, hogy a tanügyi munkások havi átlagbére 36 ezer dinár, míg az országos átlag 42 ezer dinár körül mozog – mondta Tomislav Živanović. A Függetlenség Pedagógus Szakszervezet elnöke szerint problémát jelent az is, hogy a dolgozók között sokan vannak, akiknek nincs meg a szükséges óraszámuk sem, ezért van olyan tanár, aki havonta csupán hatezer dinárt visz haza. A Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnöke példaként az autószerelőket hozta fel. Állítása szerint ugyanis a gépkocsi-mechanikusok órabére 1600 dinár, míg a pedagógusoké 400. Dragan Matijević szerint ez a példa teljes képet fest az oktatás valódi helyzetéről. 
A Szerbiai Pedagógus Egyesület az okleveles pedagógusok, illetve a pedagógiai professzorok és mindazok önkéntes szervezete, akik tudományosan tanulmányozzák az oktatást. A szervezet 1949. december 25-én Belgrádban alakult meg.




November második csütörtökje  
Minőség-ellenőrzési Világnap (Svetski dan kvaliteta / World Quality Day)


Ezt a napot az ENSZ 1990-ben november második csütörtökjére hirdette meg, hogy ezzel is hangsúlyozza a minőség szerepének fontosságát a nemzeti prosperitás biztosításában.
Az Európai Minőségügyi Szervezet – EQO 1992. november 12-ére hirdette meg az első minőségügyi világnapot. A magyar kormány már az előző évben csatlakozott az EQO felhívásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése