2012. november 18., vasárnap

November 17.

Nemzetközi Diáknap (Međunarodni dan studenata / International Students Day)


A nemzetközi diáknap a demokratikus oktatásért és a demokratikus társadalomért folytatott küzdelem napja.
1939-ben ezen a napon a prágai diákok tiltakoztak a német megszállás ellen. A megszállók vad megtorlásokkal reagáltak, és sok diákot tartóztattak le, majd végeztek ki; egyiket közülük, Jan Opletalt, a Václav téri tüntetés közben lőtték le.
A Nemzetközi Diáktanács 1941. évi londoni ülésén ezt a napot Nemzetközi diáknappá nyilvánította, amely egyúttal a Nemzetközi Diákszövetség (IUS) alapítási napja is.
Ötven évvel később, 1989. november 17-én a cseh egyetemi hallgatók ismét felkeltek, ezúttal egy másik nem demokratikus rendszer ellen, amely meg akarta akadályozni a szabad véleménynyilvánítást, s ez az ún. bársonyforradalom kezdete volt, amely a kommunista rendszer megdöntéséhez vezetett. (Április 4. a szerbiai egyetemi hallgatók napja!)


Dohányzásmentes Nap (Magyarországon) [Nacionalni dan bez duvanskog dima (u Mađarskoj) / National No Tobacco Day (in Hungary)]


1988-ban az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) kezdeményezte, hogy november 17-e országos dohányzásmentes nap legyen.

(Január 31-e dohányfüstmentes nap Szerbiában, május 31-e nemdohányzó világnap, november harmadik csütörtökje pedig, a Ne gyújts rá! világnap!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése