2012. október 5., péntek

Október 5.



A pedagógusok (tanárok) világnapja (Svetski dan učitelja / World Teacher’s Day)

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Művelődési Szervezete (UNESCO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 1966. október ötödikén fogadta el a pedagógusjogokról szóló, 150 paragrafusból álló határozatot, ezért ezt a napot a pedagógusjogok világnapjává nyilvánították.  
Az említett dokumentum tartalmazza többek között a pedagógusok megbecsülésének szükségességét, előírja az ingyenes továbbképzést, s kimondja, hogy a pedagógusok javadalmazása nem maradhat el az egyenértékű képesítést követelő más foglalkozásúak bérezésétől. Magyarországon ezt a napot a pedagógusjogok napjaként tartják nyilván, Szerbiában azonban a tanítók világnapját ünneplik. (Lásd még június első vasárnapja, a pedagógusok napja Magyarországon, november 8., szerbiai pedagógusok napja és november 22., a magyar közoktatás napja alatt is!)



Nemzetközi Bond napot (Svetski dan Džejmsa Bonda / Global James Bond Day)

Őfelsége leghűségesebb titkos-ügynöke fél évszázaddal ezelőtt ezelőtt mutatkozott be először a filmvásznon, így a jubileum tiszteletére október 5-én nemzetközi Bond napot tartanak.  Ian Fleming Bond-regényei nyomán 1962-ben készült el az első film Sean Connery főszereplésével, a Dr. No. A  007-es története rekorder, az idén mozikba kerülő 007 – Skyfall a sorban a 23. Bond film.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése