2012. október 31., szerda

Október 31.


Az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapjának) napja (Dan Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija / Dan UNICEF-a / UNICEF Day)


Az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF napjának megünnepléséről 1950-ben, Maurice Pate (1894–1965), az Alap első főigazgatójának mandátuma idején döntöttek.
Az UNICEF gondolatát Herbert Hoover volt amerikai elnök vetette fel 1946 nyarán egy rádióbeszédében, amelyben főleg az európai gyermekek rettenetes szenvedéseire és riasztó helyzetére hívta fel a figyelmet: ezeknek a gyermekeknek a világháború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. 
A United Nations International Children’s Emergency Fund-ot (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Szükségalapja) az ENSZ Közgyűlése 1946. december 11-én – az első ülésszakán – ideiglenes jelleggel hozta létre, majd 1953. október 6-án rövidítették a nevét United Nations Children’s Fund-ra (az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja), egyben az ENSZ állandó segédszervévé tették, de máig is az eredeti betűszaváról ismerik.
Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása, az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására. Arra törekszik, hogy a Gyermekjogi Egyezményben foglaltak etikai normává váljanak az élet minden területén.

 

Október utolsó munkanapja   
Takarékossági Világnap (Svetski dan štednje / World Thrift Day)

A dátum az 1924-es milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket, ahol Európa, Ázsia és Ausztrália 28 országa takarékpénztárainak küldöttei eszmecserét folytattak a pénzintézetek működésének jellemző tapasztalatairól, céljairól és terveiről, valamint azokról a hatósági és takarékpénztári feladatokról, amelyek a betétesek érdekeinek és jogainak fokozottabb védelmét szolgálják.
Ez a maga nemében első nemzetközi szakmai tanácskozás végül azzal a felhívással fordult a világ takarékpénztáraihoz, hogy október utolsó munkanapját a Takarékosság Világnapjaként ünnepeljék minden évben. Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank 1964-ben csatlakozott a felhívásához. Azóta Magyarországon is ünneplik ezt a napot. Ekkor kezdődik a takarékossági hét is.
A Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) jelenleg 92 országban 109 tagszervezete van. Legfőbb célja a tagok képviselete a nemzetközi szervezeteknél, mint a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, az Európai Unió. 


A reformáció emléknapja (Dan reformacije / Reformation Day)




1517. október 31-én függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára Luther Márton német ágostonrendi szerzetes a téziseit, amelyeket a katolikus egyház megreformálása érdekében tett közzé. Nézetei, hosszas harcok árán, utat törtek és az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a nála radikálisabb, Jean Calvin genfi reformátor vezette irányzat a református vallás alapja.
 



Hallowe’en (Kelta „újév”, „Mindenszent estéje”) (Keltska nova godina / Veče svih svetaca / Celtic New Year )

Kelta „újév”, vagyis a napszezon végének ünneplése, a sötétség és a hideg kezdete.
Az angolszász országokban a mindenszentek napját megelőző este a halloween („minden szent estéje”).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése