2012. október 25., csütörtök

A mi temerini fasisztáink

A mi magyar fasisztáink a szerb sajtó szemében mindig rosszabbak, mint a saját szerb fasisztáik. De nincs ez fordítva sem másként.

Bár ott kell kezdenünk, hogy nem is fasisztákról van szó, hanem radikális nemzeti, avagy a pontatlan megfogalmazásban szélsőjobboldali magyar alakokról. Akik az Újvidék melletti városkában tök bebaszva megvertek két szerbet, miután a hétvégén Sieg Heil-lal köszöntötték a kávézóban szórakozókat a kései órán.
A gyanúsítottak, akiket a szerbiai rendőrség úgynevezett példás gyorsasággal kapott el, rögtön hetüket, állítólag a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom jelvényét viselték, egyikük „lakásában egy automata puskát, annak tartozékait, egy darabjaiban lévő légpuskát, egy startpisztolyt, tíz lövedéket, machettát, valamint HVIM-es propagandaanyagot talált”. 
Jómagam is csak üdvözölni tudom, ha randalírozó radikálisokat a szerb rendőrség, illetve majd a bíróság szupergyorsasággal ültet a sittre, és összeszedi az illegálisan rejtegetett harceszközöket, az utolsó, szétszedett légpuskáig. De. És de. És De.
Mert miközben én leszek az utolsó, aki kiáll a HVIM mellett, továbbá a korábbi temerini ügyet is zavarosnak tartom, amikor öt fiatal egy hasonló verekedésért 61 évet kapott, s azóta is ülnek az esetről lásd egyik cikkemet Temerin, illetve az ott élő magyarok a szerb politikusok, s nyomukban a sajtó szemében kezdenek a magyar fasizmus szimbólumává válni (ismét kihangsúlyoznám, ez így pontatlan, a fasizmus szó mást jelent). Így aztán ha etikai jellegű incidens történik ott – zömében a kocsma világához kötődve, akárcsak a régmúltban mindig is -, a szerb kommandósok megszállják a falut, és ha magyarok az elkövetők, seperc alatt sikert érnek el. Ami egyfelől, mondom, helyes. De az érem másik oldala az, hogy fordított esetben, ti. ha magyarokat vernek, általában semmi sem történik. Illetve a szerb sajtó egyszerűen elfeledkezik beszámolni róla.
A szerb sajtóhírek természetesen most is torzítanak. Persze még így is, ha az elkövetők nemzeti alapon követték el tettüket, azaz a hivatalosabb verzió szerint faji, vallási avagy nemzeti alapon keltettek gyűlöletet, hát bűnhődjenek. Azzal együtt, hogy most is átlagban húszévesekről van szó, akik a háborús időkben voltak gyerekek, tehát az erőszak világában szocializálódtak, s abban a Temerinben, ahová a 90-es években rengeteg szerb menekült érkezett, akiknek a beilleszkedése máig sok problémát okoz. És akik agresszív, benyomott ifjakként fogalmilag nyilván nem is értik a német nemzetiszocializmus, a fasizmus és a mai nemzeti radikalizmus közti különbséget.
És noha magam több cikket írtam a HVIM vajdasági ámokfutásáról, s jóllehet én is kitiltanám örökre magyarországi vezetőiket innen, mert csak a szart keverik, azt viccesnek tartom, hogy az a Vajdasági Szociáldemokrata Liga követeli e szervezet betiltását – mintha az itt lenne bejegyezve, és nem a Magyar Remény Mozgalom által próbálna hatást gyakorolni -, melynek elnöke, Nenad Čanak nemrégiben azért kényszerült lemondani pozícióiról, mert egy kocsma előtt rohadtul megvert egy (szerb) alakot.
De ez is semmi ahhoz képest, hogy az új, vörös-fekete szerbiai hatalom amnesztiára készül, és az ellenzék szerint az előző, háborúkat folytató rendszer legelvetemültebb bűnözőit, bérgyilkosokat, maffiavezéreket, kábítószer-kereskedőket, az Európát végigrabló bandák tagjait bocsátják majd szabadon, mert hát már ültek eleget. Azt nem tudni, hogy a még mindig raboskodó temerini fiúkra ez az amnesztia vonatkozni fog-e.
Hovatovább a bíróság a minap ismét elnapolta az egyik szerb radikális nemzeti szervezet vezetőjének perét, akit szintén gyűlöletkeltéssel vádolnak – tettét három éve követte el, amikor a belgrádi Pride felvonulás kapcsán a melegek elleni erőszakra szólított fel. Lassacskán elévül az ügy, addig húzzák, ebben biztosak lehetünk.
De utalhatunk arra is, hogy a pravoszláv egyház mintegy állam az államban, papjai még köztörvényes bűnök elkövetésekor is számíthatnak egyfajta mentességre.
X-edszer hangsúlyozom, el kell ítélni az esetet, de az újabb temerini incidens felgöngyölítése is azt bizonyítja, a szerb hatalomnak mennyire fontos felmutatnia, hogy virágzik itt a magyar fasizmus, úgyhogy csak kuss, ne dimenzionálja senki sem túl a szerbekét. Íme, már felfegyverkeznek a magyarok! El akarják szakítani a Vajdaságot, akár az albánok Kosovót! Hát akkor nem jogos az elővigyázat, a magyarok fokozott ellenőrzése?
A vajdasági magyar politikusok meg majd elítélik a dolgot, hümmögnek, ha mernek, mert hát tényleg, fegyvert is találtak az egyik fiúnál. Abban a Szerbiában, ahol családi hagyomány, hogy fegyver legyen a háznál, minden férfinél.
De egyelőre, e pillanatban még nem tudjuk, hová fut ki az ügy. Egy biztos, az egymás mellett élés újabb gellert kapott. És aki vajdasági multikulturalizmusról beszél, együttélésről, toleranciáról,, hát az biztos nem szagolt még bele a puskaporos hordóba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése