2012. szeptember 24., hétfő

Szeptember 24.

„Fehér kendő” napja (Dan ”bele marame” / White Kerchief Day)


Az ősi Grúziában a férfiak befejezték harcukat, amikor a nők odadobták fehér kendőjüket. 1993 szeptemberében Grúziában kétezer nő vonult ki. Dolidze, grúz filmrendező felhívással fordult az asszonyokhoz: a nők a maguk eszközeivel vegyék fel a küzdelmet a háború ellen. Nők ezrei vonultak ki fehér kendőben, így lett a Fehér kendő Napja a megbékélés jelképe. Magyarország 1994-ben csatlakozott a felhíváshoz, hogy minden év szeptemberében a nők gyűljenek össze fehér kendőben a béke és fegyverszünet kifejezéseképpen. 
Megünneplésének időpontjáról ellentmondó adatok vannak, néhol szeptember 24-éhez kötik, de több helyen a hónap utolsó vasárnapján említik.


Szeptember utolsó hete
Tengerészeti Világnap (Svetski dan pomorstva, Svetski pomorski dan / World Maritime Day)

Az ENSZ keretében működő kormányközi tengerészeti tanácskozó szervezet, az IMCO 1979. novemberi XI. közgyűlésének határozata alapján, szeptember végén tartja a Tengerészeti Világnapot. Változó dátumú esemény. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet 170 tagállama ünnepli ezt a napot, a szervezet meghatározó fontosságú célkitűzései: biztonságosabb hajózás, a tengeri környezet védelme, kevesebb legyen a nemzetközi tengeri kereskedelem szabadságát és biztonságát veszélyeztető cselekmény.



Szeptember utolsó hete 
A siketek és nagyothallók hete (Svetska nedelja gluvih i nagluvih osoba / International Week of Deaf People)

Ma kezdődik a siketek és nagyothallók hete. Szerbiában közel 200.000 siket él, míg a nagyothallók száma ettől jóval több.
A nemzetközi hét célja, hogy felhívja a figyelmet halássérült emberek képességeire és eredményeire, de azokra a társadalmi előítéletekre is, amelyek indokolatlanul korlátozzák őket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése