2012. szeptember 14., péntek

Szeptember 14.


A keresztény egység napja (Magyarországon) [Dan krišćanskog jedinstva (u Mađarskoj) / Christian Unity Day (in Hungary)] 

A Keresztény Egység Napját 1996 óta szeptember 14-én tartják az ezeréves fennállását ünneplő Pannonhalmi főapátságban. 1996-ban az első eseményen képviseltette magát a grúz, a román, a szerb, az orosz és a magyar ortodox egyház, továbbá jelen voltak a magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. Az esemény jelentőségét növelte, hogy azon részt vett III. Shenouda Kopt pápa, Alexandria pátriárkája is. A különböző országokból érkezett, különböző vallások híveiből álló zarándokok, hívők, papok és püspökök ökumenikus istentiszteleten vettek részt.


Az Őserdők nemzetközi Napja (Međunarodni dan prašuma / World Jungle Day)


Földünk felületének több mint 30%-át erdők borítják. Az erdők a biológiai sokféleség legjobb őrzői közé tartoznak, otthont adva a szárazföldön élő fajok több mint kétharmadának. Ezen kívül menedéket nyújtanak a legtöbb veszélyeztetett fajnak is. 
A World Wildlife Fund for Nature (WWF) 1961. évi megalakulástól kezdve az erdők védelmén munkálkodik. Mostani tevékenysége a megmaradt erdők megőrzésére és olyan gazdálkodás kialakítására irányul, amely elősegíti a fenntartható erdészetet.
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a 2011-es évet az erdők nemzetközi évének nyilvánította. Ezzel összhangban, a WWF a világ erdői védelmének növelésén dolgozik.



Szeptember 13.

A szepszis nemzetközi napja (Svetski dan sepse / International sepsis day)

A szepszis a szervezet reakciója valamely külső fertőzésre, ami miatt általános gyulladásos reakció lép fel a szervezetben, s ez túlzottá, szabályozatlanná válik. A szervezet gyakorlatilag önmaga ellen fordul, és a fertőzéstől távol eső szervek is megbetegednek. 
Fejlett országokban vezető halálok az intenzív terápiás osztályokon a szepszis. Nehezen megfogható, és nehezen körülhatárolható, alattomos betegség. Évente több ember hal meg szepszisben, mint AIDS-ben és vastagbélrákban együttvéve. 
Szerbiában ezt a napot az idén ünnepelték meg először. A kampány célja, amely „A szepszis öl, a gyorsaság megment” szlogen alatt folyt, a közvélemény és a szakma figyelmeztetése ennek az alattomos betegségnek a gyakoriságára és a megelőzés jelentőségére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése