2012. augusztus 12., vasárnap

RÁGÓGUMI A HAMUTARTÓBAN


Dinár a Dinarán1

Szőj, szelek takácsa, ha, amikor, vajon, eh, ha, de nem tehettük… – magyarázta meg az egész szövési és kötési elképzelést Szerbia megújhodásáról szóló az első „klott-frket” nyilatkozatában Jorgovanka Таbaković, a Nemzeti Bank élén álló első szőkeség.  
Melyik az ön kedvenc dala a dinárról? – kérdezték a kinevezése után azonnal a gazdasági elemzők, de feltehetően a fodrásza is.
– A legjobban a „Mi fénylik ott a Dinarán – Đujić2 fején a kokárda” tetszik, de nagyon szeretem a „Térj vissza vajda a Dinarára újra” című, a legjobb barátnőmnek, a meghatalmazott csetnik vajdának Nikolić master Tomislavnak ajánlott dalt is – mondta Jorgovanka.
Nem kell aggódnunk, Jorgovankának a Dinarával való 1993–2008 közötti intim kapcsolata rámutat a dinár jövőjére. Mint a Dinara világhírű szakértője, Jorgovanka megmutatta, hogy a tudományos címeit & titulusait nem az egész Szerb Haladó Párt szerezte a Románián, Ravna Gorán, Dinarán, a tekintélyes Megatrenden és a Nemzetközi Management Karon, mert vannak itt egyetemi hallgatók a tekintélyes Prishtinai  Egyetemről is. Egyesek, tehát, külföldön is folytattak tanulmányokat.    
            A komplett helyzetben mégis jó, hogy a szerb haladók a Nemzet Bank kormányzójának például nem Borislav Pelevićet tették meg, akinek a bankszektor iránti affinitását már régen felfedezte Šešelj vajda. Ő ugyanis egy alkalommal kijelentette, hogy „Pelević több harisnyát cserélt a fején, mint és a lábamon”. Ennek akkor, az előző inkarnációjukban, serényen tapsoltak Toma, Aca & Jorgovanka. Így, az új kormányzónőnél legalább biztosak vagyunk, hogy a Nemzeti Bankba nem fog nejlonharisnyával a fején bemenni.
             Malađan Dinkić, Jorgovanka legközelebbi munkatársa, a Nemzeti Bankba igaz gépfegyverekkel ment be. Erre Tomislav Nikolić a Kurirnak adott (2005. március 7-i) interjújában emlékeztetett bennünket, aki abban az időben a radikálisok vezetője volt, jelenleg pártonkívüli személy, aki a pártonkívüli pillanataiban időnként a „mi” személynevet használja, ami arra utal, hogy önmagát magázza.
            – Amit az a szerencsétlen Dinkić mondott rólam, az egy szépreményű idióta dühe, akinek a politikája mindig lemarad… Ő egy szépreményű szkizofréniás, tudathasadásos személy! Egy sz…! Ha október 5-én a Jugoszláv Nemzeti Bank közelében lettem volna, állítom, hogy egy hasznos dolgot tettem volna. Kinyírtam volna, mint a nyulat, ha láttam volna a tolvajt, hogy bemegy! – nyilatkozta államférfiúként a távoli márciusban, hét évvel ezelőtt a jóindulatú Nikolić elnök.
            Na, most három évvel később, Dinkić a képviselőházban a mostani munkatársának, Jovanka doktornak, azt mondta, hogy gazember, és hogy hazudik, mint a kutya. Ebből arra lehet következtetni, hogy a szerb gazdaság és pénzügyek jelenleg biztonságos kezekben vannak. Egy szépreményű idióta, aztán egy szépreményű szkizofréniás, tolvaj, gazember és hazudozó vezetik. Úgy tűnik, hogy összesen öten vannak, pedig csak ketten.
            „Rá…tunk, mint a sárgák” – mondaná Tadić.

Dradoljub Draža Petrović
Danas, 2012. augusztus 9., 5. o.
Fordította: B. A.           

__________
1 A Dinara Horvát Köztársaság és Bosznia és Hercegovina határán elterülő hegy.
2 Csetnik vajda, büntetlenül maradt második világháborús bűnös.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése