2012. augusztus 6., hétfő

Ellenállási front alakul Vajdaságban


Živan Berisavljević, a volt Jugoszlávia volt tisztségviselője az Autonomija portálnak (www.autonomija.info) nyilatkozva kijelentette, hogy az alkotmánybíróság döntése után a tartományban ellenállási front létesül. Ehhez az ellenállási fronthoz csatlakozni fognak a politikai és művelődési intézmények, különféle pártok és a civil szektor is, mondta a politikus, s hozzátette, hogy "Vajdaságból csak annyi lesz, amennyi a harc lesz érte".
Értékelése szerint a politikai színtéren jelentős előrelépés történt, ami arra enged következtetni, hogy az autonómiapárti tömörülések a jövőben erősödni fognak.
Az alkotmánybírósági döntést Živan Berisavljević szerint nem véletlen hozták meg éppen most. Elő volt már készítve arra az esetre, ha a választásokon azok a politikai erők győznek, amelyek szerencsétlenségre győztek is. Ez egy nagyon ostoba politika, amely nem számol döntéseinek következményeivel, fogalmazott a vajdasági politikus, aki szerint ez ugyanaz a politika, mint a kilencvenes évek politikája volt, amely az ellenfelet térdre kívánja kényszeríteni.
Živan Berisavljevićet 1988-ban, a joghurtforradalom idején váltották le pártfunkciójáról. Abban az időben fosztotta meg Vajdaságot autonómiájától a Milošević-rezsim.
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13879/Ellenallasi-front-alakul-Vajdasagban.html, 2012. augusztus 5. [15:55] 



Európai figyelmeztetés Belgrádnak Vajdaság miatt

Ha problémák adódnak Vajdasággal kapcsolatban, lelassulhatnak Szerbia csatlakozási tárgyalásai, jelentette ki Franz Schausberger, az Európai Régiók Intézetének (The Institute of the Regions of Europe – IRE) igazgatója.
Vajdaság Autonóm Tartomány egy külön multietnikus térség, amely iránt Európa mindig érdeklődést tanúsított. Ha Vajdaság válságövezetté válna, az kihatással lenne az egész Európa békéjére, arról nem is beszélve, hogy ennek milyen káros következményei lennének Szerbia uniós közeledésére, figyelmeztetett az európai politikus a Dnevnik újvidéki szerb újság vasárnapi számának adott interjújában.
Kiemelte, hogy nincs szándékában az EU-nak beavatkozni Szerbia belső struktúrájának kérdéseibe, de úgy értékelte, hogy az alkotmánybíróság döntéséből (Vajdaság bizonyos hatásköreinek alkotmányosságáról) úgy tűnik, hogy csökkentenek bizonyos meglévő jogokat, amelyek a szubszidiaritás alapján épültek, s amelyek a kisebbségi jogokat szabályozzák. Az Európai Unió alapelveiről van szó, tette hozzá, s éppen azért az EU nagy érdeklődést tanúsít az iránt, hogy a szerb kormány miként reagál az alkotmánybíróság döntésére. Ha az új kormány csökkenti Vajdaság meglevő autonómiáját, akkor a kormány ebben a kérdésben a visszautat választotta a miloševići időkbe, hangoztatta Schausberger, emlékeztetve, hogy az alkotmánybíróság az ítéletét most nemrégiben hozta, pedig Vajdaság statútuma már két éve érvényben van. (Beta
)
http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13878/Europai-figyelmeztetes-Belgradnak-Vajdasag-miatt.html, 2012. augusztus 5. [15:17]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése