2012. augusztus 8., szerda

Augusztus 8.


Szent Domonkos ünnepe – a csillagászok és a Dominikai Köztársaság védőszentje (Blagdan sv. Dominika – zaštitnika astronoma i Dominikanske Republike / St. Dominic’s Feast Day –  the patron saint of  astronomers and the Dominican Republic)

A katolikus rendalapító 1170 körül született Domingo de Guzmán néven a kasztíliai Caleruegában jómódú családban. (Domonkos annyit jelent: az Úré.) Teológiai tanulmányokat folytatott, a kasztíliai éhínség idején pénzzé tette könyveit, kéziratait, és a befolyt összeget szétosztotta a szegények között. 1196-ban szentelték pappá, később kanonok, majd perjel lett. III. Ince pápa 1206-ban Diego de Azevedo osmai püspökkel a dél-franciaországi eretnekek térítésére küldte. A korábbi, pompás ruhákba öltözött, hatalmukat fitogtató küldöttekkel szemben krisztusi szegénységben járták a vidéket, prédikáltak és vallási vitákat folytattak, életpéldájukkal akarták megtéríteni az eretnekeket.
Társának halála után Domonkos a dél-franciaországi Prouille-ben házat alapított katolikus leányok nevelésére, amiből hamarosan zárda, az első domonkos apácakolostor lett.
Domonkos a pápa szolgálatára ajánlotta fel magát és a prédikátorok megalakítani kívánt rendjét, amit III. Ince szívesen fogadott, azt tanácsolva neki, hogy válasszon a meglévő szerzetesi rendszabályok közül. Domonkos és társai az Ágoston-regula mellett döntöttek, 1216-ban megkapták a toulouse-i Szent Romanus-templomot, és az év decemberében az új pápa, III. Honorius szentesítette a prédikáló- és koldulórendet.
Ezzel megszületett a Prédikátor Testvérek Rendje, közismert nevén a domonkosok szerzetesi közössége. Ebben a rendben az volt az újdonság, hogy felszentelt papok szerzetesi fogadalom szerint élnek, és teljesen a tanulásnak, a prédikálásnak és a lelkek mentésének szentelik magukat.
Rendjét szervezve sokfelé megfordult, pápai megbízásokat teljesített, prédikált, térített. Állandó székhelye Bologna volt, 1221. augusztus 6-án betegen itt érte a halál. 1234. július 3-án avatta szentté IX. Gergely pápa. A történelem folyamán a domonkosok közül négy pápa került ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése