2012. augusztus 19., vasárnap

Augusztus 19.


Humanitárius Világnap (Svetski dan humanitarnosti / World Humanitarian Day)

A világnapot 2008 óta az ENSZ kezdeményezésére tartják meg világszerte. Arról emlékeznek meg ezen a napon, hogy 2003. augusztus 19-én Irakban az ENSZ bagdadi főhadiszállása elleni terrortámadásban a világszervezet 22 dolgozója halt meg, köztük a brazil Sergio Vieira de Mello, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja. Ezen a napon a Föld minden részén önkéntes munkával emlékeznek meg azokról, akik saját életük kockáztatásával segítenek másokon.
Tiszteletet érdemelnek, akik életüket áldozzák, hogy megóvják és jobbítsák azok életet, akiknek a puszta túléléshez is segítségre van szükségük. A humanitárius gondolat egyike az alapvető európai értékeknek. Az Európai Bizottság 2010-ben működő humanitárius segélyszervezetek tevékenységeit 1,115 milliárd euróval támogatta, ami 80 országban 151 millió szenvedő számára hozott enyhülést és reményt.
„A humanitárius munkatársak szerények, ám eredményeik nem azok: mindegyikük több száz ember sorsán változtathat, a halál helyett az élet, az éhínség és nélkülözés helyett a remény és az önellátás felé vezetve őket” – jelentette ki Krisztalina Georgieva, az Európai Unió nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa a tavalyi világnap alkalmából tartott beszédében.
A Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) szervezetében több mint 400 fő dolgozik 47 helyi kirendeltségen szerte a világon, ahol humanitárius segélyre van szükség. A Bizottság több mint 200 segélyszervezettel működik együtt. Humanitárius partnerei között 14 ENSZ-ügynökség, 191 nem kormányzati szervezet és három nemzetközi szervezet található (a Vöröskereszt/Vörös Félhold Nemzetközi Bizottsága, a Vöröskereszt/Vörös Félhold Nemzetközi Szövetsége, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése