2012. július 21., szombat

Nikolić visszahívta Šahovićot


Dejan Šahović, Szerbia rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete vissza lett híva tisztségéből, adta tudtul a Hivatalos Közlöny legújabb száma – számol be az eseményről a szerb nyelvű sajtó.
A Šahović visszahívásáról szóló elnöki rendeletet Tomislav Nikolić szerb elnök július 16-án írta alá. 
A (most már) volt nagykövet 2008 augusztusában foglalta el budapesti hivatalát.
Jellemző, hogy az eseményről a Magyar Szó, a VMSZ szócsöve, de a többi magyar nyelvű média sem tesz említést.  
A diplomáciai képviselők visszahívása a küldetés megszűnése rendes útjának számít. A küldő ország bármikor visszahívhatja az általa kinevezett diplomáciai képviselőt és nem köteles ehhez magyarázatot fűzni. A visszahívott diplomata köteles a fogadó állam államfőjének átadni a visszahívó levelet és elköszönni a diplomáciai kartól.
A nagykövetek megbízatása általában négy évig tart. Šahović megbízatása tehát augusztusban járt volna le. Nikolić mégsem várta meg, hogy Šahović megbízatási ideje leteljen. Hogy miért, azt csak találgatni lehetne.  
Šahović a magyar-szerb/szerb-magyar történelmi megbékélésen is dolgozott.   
A Délvidéki tragédia 1944–1945 című kiállítás megnyitóján, a budapesti Terror Háza Múzeumban (2011. február 22-én), Dejan Šahović leszögezte: a szerbek és magyarok mai nemzedéke nem felelős a 70 évvel ezelőtt történtekért. „A bűntettek felelőseinek neve és vezetékneve van, és nem rejtőzhetnek a nemzet, az állam kollektivitása mögé. A mai nemzedéknek viszont kötelessége megőrizni az áldozatok, az ártatlan áldozatok emlékét a feledéstől. Felelősségünk abban van, hogy az áldozatoknak, leszármazottaiknak és családjaiknak végre biztosítsuk a megbékélést, amelyet megérdemelnek” – mondta Šahović, aki szerint Szerbiának is és Magyarországnak is segítenie kell abban, hogy megállapítható legyen, miért, milyen körülmények között haltak meg az ártatlanok ezrei. (Mihájlovits Klára: „Magyar voltál, ezért!”, Magyar Szó, 2011. február 23., http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-02-23_Magyar_voltal_ezert.mobile)


Bozóki Antal
Újvidék, 2012. július 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése