2012. július 5., csütörtök

Mi van a színfalak mögött?


Közlemény 
  
Indokolt elégedetlenséget keltett a vajdasági magyarok között a hír, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Karán minap lebonyolított felvételi eljárás „eredményeként” a jelentkező magyar fiatalok közül egy sem jutott be az államilag finanszírozott (ingyenes) oktatási kvótába.
Ez azt jelenti, hogy ők csak a magyar állam Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által közvetített támogatásában részesülhetnek. Feltéve, ha megváltozik az MNT ösztöndíjszabályzatában a megkötés, hogy a havi 120-150 eurós ösztöndíjban csak az állami költségre felvett, magyarul érettségiző az elsőéves hallgatók részesülhetnek.
A vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) támogatja az MNT elnökének közlemény formájában nyilvánosságra került tiltakozását. Az intézőbizottság azonban megállapítja, hogy az MNT elemzéssel, és további konkrét intézkedésekkel tartozik.
Hogyan kerülhetett sor arra, hogy az MNT csak az érintett fiatalok szüleitől értesült a sajnálatos eseményről. Arról, „hogy minden előzetes bejelentés nélkül, az idei felvételi vizsgát a magyar fiatalok nem történelemből és anyanyelvből, hanem történelemből és szerb nyelvből és irodalomból írták meg – magyarul”.
Olyan abszurd történésekről van szó, amelyek feltehetően csak a színfalak mögötti mozgások ismeretében nyernek értelmet.
Volt-e előzetes egyeztetés az MNT és a Jogi kar illetékesei között arra vonatkozóan milyen körülmények között, s milyen tartalommal kerüljön sor a magyar diákok felvételi vizsgáira? Ha már a Jogi Kar nem kezdeményezett egyeztetést, miért nem tette ezt meg az MNT és annak elnöke? Van-e alapja annak a színfalak mögötti vélekedésnek, hogy az abszurd rövidzárlat a két intézmény vezetői közötti animozitásra vezethető vissza? (Egy alapjában véve presztízsvitáról egy korábbi időpontban még a kezesbárány magyar média is tudósított.)
A VMDP szerint nincs rendjén, hogy az előkészítés során elkövetezett hibák miatt, a magyar diákok hátán csattanjon az ostor!
Súlyos a helyzet akkor is, ha Korhecz Tamás MNT-elnökre valóban hideg zuhanyként hatott az érintett diákok szüleitől származó információ. Az MNT szakszolgálata alkalmatlan lenne arra, hogy Szabadkáról figyelemmel kísérje mi történt az újvidéki egyetemi felvételi vizsgákon?
Miért nem ült már össze az MNT illetékes testülete és a hüledezés helyett, miért nem követeli a Jogi Kar valóban súlyosan jogfosztó eljárásának megsemmisítését? S azt, hogy a magyar diákoknak tegyék lehetővé a felvételit, az eddigi szerzett jogok alapján kialakult gyakorlat szerint? Miért elégszik meg az MNT politikai értelemben tarka-barka képviseleti testülete azzal, hogy csak Korhecz Tamás kéri és követeli a helyes megoldást? Hogy a Jogi Kar vizsgálja felül a felvételi eljárás magyarokra vonatkozó részét?
Ez a tehetetlenkedés elfogadhatatlan. Különösen, ha netán egészen másról van szó! Elképzelhető ugyanis, hogy valaki, vagy valakik a többségi szerb elit illetékesei közül ezzel a precedenssel kívánnak új helyzetet teremteni. Nem azt gondolja-e valaki a szerb illetékesek közül, hogy ha már az MNT olyan sokat hivatkozik a magyarországi pénzek elosztása körüli elévülhetetlen érdemeire, vegye át legalább részben a vajdasági magyar jogászképzés forrásellátását?
Sorjáznak a feleletre váró súlyos kérdések.
A sopánkodás nem lehet végleges megoldás. Reméljük, hogy a felmerülő kérdéseket az MNT illetékesei mielőbb megválaszolják. S hogy tesznek is valamit a pórul járt magyar felvételiző egyetemisták érdekeinek érvényesítéséért.

Vajdasági Magyar Demokrata Párt
Intézőbizottság
Temerin, 2012. július 5.
Vajdasági Magyar Demokrata Párt, HÍRLEVÉL, X. évf. 143. szám, 2012. július 4. 



Tiltakozás a Jogi Kar jogsértő felvételi eljárása miatt

A MAGYAR NEMZETI TANÁCS KÖZLEMÉNYE 


A Magyar Nemzeti Tanács közleményben tiltakozik az Újvidéki Egyetem Jogi Karán minap lebonyolított jogsértő felvételi eljárás miatt. A Tanácsot arról értesítették az érintett fiatalok és szüleik, hogy minden előzetes bejelentés nélkül az idei felvételi vizsgát a magyar fiatalok nem történelemből és anyanyelvből, hanem történelemből és szerb nyelvből és irodalomból írták meg – magyarul (sic!).
Az érintett fiatalokat, de az MNT is, hideg zuhanyként érte a jogfosztás, hiszen a 2001-es tartományi képviselőházi rendelet meghozatala óta a Jogi Karon (is) magyar nyelven és magyar nyelvből és irodalomból felvételizhetett mindenki, aki anyanyelvén tanult a középiskolában – áll abban a közleményben, amelyet dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke írt alá.
A tízéves töretlen gyakorlat az esélyegyenlőséget biztosította a fiatalok számára, hiszen nehezen képzelhető el, hogy szerb nyelvből és irodalomból egyenrangúan készülhet fel az a tanuló, aki tizenkét éven át magyar nyelvet és irodalmat tanult heti öt órán keresztül, azzal a diákkal, aki ugyanennyi órában szerb nyelvet és irodalmat tanult. A probléma súlyát csak fokozza, hogy a Jogi Kar minderről egyáltalán nem tájékoztatta sem a nyilvánosságot, sem a diákokat, sem a Magyar Nemzeti Tanácsot (amely a felvételi felkészítőjét is a magyar nyelven megírt vizsgatételek alapján folytatta), ezért a jogi pályára készülő, magyarul felvételizni szándékozó jelöltek először a felvételi vizsgán találkoztak ezekkel a tételekkel.
Az előzetes rangsor kihirdetésekor kiderült, hogy szerb nyelvből és irodalomból a megtévesztett magyar fiatalok eredményei, önhibájukon kívül, lesújtóak lettek, és ezért egyikük sem jutott be a költségvetésből finanszírozott helyekre. Kérjük és követeljük az újvidéki Jogi Kar illetékes szerveit, hogy vizsgálják felül a 2012/2013-as tanévre meghirdetett beiratkozáshoz szükséges felvételi vizsga körülményeit, és tegyék lehetővé a magyar nyelven felvételiző diákok számára a felvételi vizsga újbóli lebonyolítását a sokéves jogszerű gyakorlat szerint: magyar irodalomból és nyelvtanból, nem pedig szerb irodalomból magyar nyelven – olvasható az MNT közleményében.

Magyar Szó, 2012. július 5., 9. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése