2012. július 28., szombat

Megalakult az új kormány

Az ellenzék nem hisz a kormánykoalíció ígéreteiben 

Szerbiai Képviselőház pénteken (július 27-én – B. A. megj.)  megválasztotta az új összetételű köztársasági kormányt. A kormányra a parlamenti többség 142 képviselője szavazott, az ellenzékből 72-en ellene szavaztak, 26 képviselő pedig nem jelent meg a parlamentben. A csütörtöki képviselőházi ülés, amelyen Ivica Dačić kormányalakító előadta expozéját, majdnem péntek hajnal öt óráig elhúzódott. A vitát személyeskedés és egymás sértegetése, valamint egy magabiztos kormányalakító jellemezte.  

Expozéjában kormányalakító Dačić Vajdaság autonómiájának kérdésére is kitért és nyomatékosította korábbi kijelentését: senki sem kérdőjelezi meg a tartomány autonómiáját, az új kormány tiszteletben fogja tartani annak jelenlegi és a szerb alkotmányban garantált mértékét. Vajdaság autonómiája nem Szerbia-ellenes, hanem Szerbiáért van, hangsúlyozta Dačić, aki a továbbiakban arra tett ígéretet, hogy a következő ciklusban bővíteni fogják az emberi és kisebbségi jogi törvényeket.
A faji, nemzeti, vallási, nemi, vagy bármilyen alapon történő diszkrimináció ellen szigorúan tervez fellépni az új kormány, biztosította a közvéleményt Dačić, mondva: „Senkinek sem szabad Szerbiában diszkriminálnia valakit azért, mert nem szerb nemzetiségű, ugyanakkor azokat a szerbeket sem diszkriminálhatja senki sem, akik az ország valamelyik nemzeti közösség által lakott területén élnek.” Expozéját a kormányalakító arra is kihasználta, hogy hangsúlyozza a Vajdasági Magyar Szövetség és a közte meglévő eddigi jó együttműködést, különösképpen a nemzeti alapon történő incidensek elleni fellépés tekintetében.
A kormányalakító ígéretet tett arra is, hogy a hatalom a lehető legnagyobb mértékben támogatja majd a sajtószabadságot. 

P. E.: A gazdaság fellendítése mindenre megoldás, Magyar Szó, 2012. július 27., 1. és 4. o. és Megalakult az új kormány, Magyar Szó, 2012. július 28., 7. o.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése