2012. július 7., szombat

Magyarul, de szerbből


A Jogi Kar elutasította azoknak a magyar diákoknak az óvását, akik nem felvételizhettek magyar nyelvből és irodalomból

Magyarul vagy magyarból felvételizni – óriási különbség. Ez a tanulsága az Újvidéki Egyetem Jogi Karán megtartott felvételi vizsgának. A kar ugyanis formálisan betartotta azt a tartományi határozatot, miszerint a nemzeti közösségek tagjainak lehetővé kell tenni, hogy anyanyelvükön felvételizzenek, azt azonban már nem tartotta magától értetődőnek, hogy az anyanyelv és irodalom fölvételi teszt a magyar nyelvre és a magyar irodalomra vonatkozó kérdéseket tartalmazza.
Így aztán a szerb nyelvre, de főként a szerb irodalomra és egyéb művészeti ágakra vonatkozott az idei magyar nyelvű fölvételi teszt a Jogi Karon – tudtuk meg az egyik név nélkül nyilatkozó magyar felvételizőtől. Magát a tesztet azonban a felvételizőkön és a felvételiztető tanárokon kívül más nem látta, nekünk sem sikerült a birtokába jutnunk.
Az Újvidéki Egyetem karain immár tíz éve van arra lehetőség, hogy a kisebbségiek anyanyelvükön felvételizzenek. Azokon a karokon, illetve tanszékeken, ahol a felvételin többek között a nyelvtanra és az irodalomra vonatkozó tudást kérik számon, mindeddig magától értetődő gyakorlat volt, hogy a kérdések is az adott nemzeti közösség – esetünkben a magyar – nyelvére és irodalomára vonatkozzanak. A magyar nyelv és irodalom, a zsurnalisztika szak, valamint a szabadkai tanítóképző és a Jogi Kar tartoznak ezek közé.
Mindeddig a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéket bízták meg a magyar nyelvre és irodalomra vonatkozó tesztkérdések elkészítésével, az idén azonban a Jogi Kar részéről nem érkezett ilyen jellegű megkeresés a tanszékre. 2007 óta dr. Rajsli Ilona és dr. Bence Erika, a tanszék tanárai állították össze a szóban forgó teszteket. Habár az idei felkérés elmaradt, ők – pusztán automatizmusból – beállítottak az elkészített tesztekkel a kar Dékáni Hivatalába.
– A minket fogadó személyi titkár fölháborodva kérdezte, hogy „ki bízott meg” bennünket, rettenetesen elutasítóan viselkedett, és egyértelműen a tudtunkra adta, hogy nem tartanak igényt a szolgálatunkra – mesélte a Magyar Szónak Rajsli tanárnő, hozzátéve, hogy az előző években minden olajozottan működött, kulturált hangnemben folyt a beszélgetés.
Amikor a Magyar Tanszék vezetője, dr. Láncz Irén értesült a történtekről, azonnal hívta Deli Andor tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt. Láncz tanárnőtől megtudtuk, hogy néhány órával később ismét beszélt Delivel, aki megnyugtatta, hogy minden rendben lesz.
Deli Andor a Magyar Szó megkeresésére elmondta, amikor értesült róla, hogy a Jogi Kar által meghirdetett pályázati kiírásban csak a történelem felvételire vonatkozóan említődik az anyanyelven történő felvételi vizsga lehetősége, a nyelvtanra és irodalomra nem, Láncz Iréntől pedig megtudta, hogy a Jogi Kar nem tartott igényt a tanszék tesztjeire, írásban utasította a kar dékánját, hogy az érvényes jogszabályoknak megfelelően tegyék lehetővé minden nemzeti közösséghez tartozó egyén számára, hogy saját anyanyelvéből és irodalmából is fölvételizhessen. Deli elmondása szerint erre a kar dékánjától, dr. Ranko Keča professzortól szóbeli ígéretet kapott.
Ranko Keča a nap folyamán nem jelentkezett a telefonra, a hivatalában azt mondták, hogy vizsgáztat, így nem tudhattuk meg, hogy ő miként emlékszik a történtekre. Mint ahogy arra a kérdésünkre se kaphattunk választ, hogy miért döntött úgy a Jogi Kar, hogy megszakít egy tíz éve működő gyakorlatot.
Az ügyben felvetődött a Magyar Nemzeti Tanács szerepe is. Arra kerestük a választ, hogy vajon miért nem reagált az MNT, amikor a Jogi Kar pályázatából egyértelműen kiderült, hogy az idén csak a történelem fölvételire vonatkozóan teszik lehetővé az anyanyelvű vizsgázást.
– Mi azt a hírt kaptuk a tartománytól, hogy a dékán úr azt nyilatkozta, hogy változatlanul meg lesz tartva a magyar nyelv és irodalom fölvételi, ezért is nem léptünk tovább. Amikor a diákok a szerb nyelv és irodalom tesztek tükörfordításával találkoztak, akkor viszont azonnal reagáltunk. Közleményt adtunk ki, és segítettünk a diákoknak elkészíteni az óvásokat – mondta Lengyel László, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának felsőoktatási ügyekkel megbízott tagja, aki hozzátette, ha ezeket az óvásokat a Jogi Kar elutasítja, „valószínűleg jogi lépések következnek”.
A Magyar Szó értesülései szerint négy magyar diák adott be óvást, és a Jogi Kar a tegnapi nap folyamán mindegyikükét elutasította.

Magyar Szó, 2012. július 7., 7. o.

 

Pásztor: ami a Jogi Karon történt, szembe megy mindazzal, amit eddig mondtunk és hittünk

A felvételi megismétlését tartja az egyetlen megoldásnak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán történtekkel kapcsolatban. A magyar diákok ugyanis a 10 éves bevett gyakorlat helyett, idén magyar nyelven, de szerb nyelvből és irodalomból tettek felvételit. A Jogtudományi Kar erről nem értesítette a felvételizőket, így a magyar diákok a vártnál rosszabb eredményeket értek el a felvételi vizsgán. Pásztor az esettel kapcsolatban nyilvánosan felszólította a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, hogy azonnali hatállyal vizsgálja ki az esetet. Mint mondta, valószínűnek tartja, hogy az MNT részéről is mulasztás történt.
A jelenleg Németországban tartózkodó Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének nyilatkozata az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán történtekkel kapcsolatban:
“Megdöbbenésemnek szeretnék hangot adni, mert nem értem, hogy mi történik, mi történt. Egyrészről nem értem, hogy miért zavar valakit az Újvidéki Jogtudományi Karon, ha abból fölvételiznek a magyar gyerekek, amiből készültek. Másrészről nem értem, hogy egy 10 éves bevett gyakorlat folytatása kit zavart volna, vagy kinek jelentett volna bármiféle gondot. Úgy vélem, hogy a szülők, a mostani érdekeltek és a jövőbeli érdekeltek miatt a Jogtudományi Karnak el kellene mondania, hogy mi történt, ki volt az, aki felülírta a szabályokat, és miért írta felül azokat. Miért írt felül egy olyan gyakorlatot, ami több mint 10 éve része a felkészülésnek, a vizsgázásnak, a vizsgáztatásnak? Azt gondolom, hogy ezzel a magyar gyerekek lehetetlen helyzetbe kerültek. Minimum ezt a hibát ki kellene javítani úgy, hogy lehetőséget teremtenek nekik arra, hogy abból fölvételizzenek, amiből készültek. Másrészről az MNT részéről is történhetett mulasztás. Azt szeretném kérni nyilvánosan is az MNT elnökétől, hogy azonnali hatállyal, nagyon gyorsan folytasson le egy eljárást. Nem tudom elképzelni, hogy ennek a jelenségnek ne lettek volna jelei. Valaki biztos, hogy mulasztott, mert ennek utána kellett volna nézni, ennek utána kellett volna menni. Most az ügyet elintézni azzal, hogy majd segítenek az érintetteknek abban, hogy megírják a panaszukat, elfogadhatatlannak ügykezelésnek tartom.
Azt gondolom, hogy amit immár egy évtizede építünk annak érdekében, hogy a gyerekeink itt tudjanak tanulni, ezzel a jelenséggel veszélybe került. Egy olyan másfajta kommunikáció valósult meg, egy olyan másfajta jelenségnek vagyunk szemtanúi, ami szembe megy mindazzal, amit eddig mondtunk és hittünk. Én csak azt tudom elképzelni, hogy a magyar diákok megismétlik a felvételit. Én csak azt tudom elképzelni, hogy olyan tesztet állítsanak össze, amiből a gyerekek készültek. Ha nem ez történik, akkor, azt gondolom, hogy az mindennek a lepofozása és megcsonkolása."
M.A.

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13761/Pasztor-ami-a-Jogi-Karon-tortent--szembe-megy-mindazzal--amit-eddig-mondtunk-es-hittunk.html, 2012. július 7. [13:59]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése