2012. július 28., szombat

Július 28.


Hepatitis Világnap (Svetski dan borbe protiv hepatitisa / World Hepatitis Day)

A világnapot a WHO kezdeményezésére tartják július 28-án, annak emlékére, hogy 1925-ben ezen a napon született Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvos, a hepatitis B vírus felfedezője.
A hepatitis megnevezés különböző vírusok által okozott fertőzéses májártalmak gyűjtőneve, a jelenleg ismert vírusokat A-tól G-ig jelzik. Tüneteikben sok a hasonlóság, így a májgyulladás és a sárgaság, de kórokozóik és az okozott betegségek különböznek egymástól. A hepatitis vírusok a kórokozótól függően két fő formában terjednek: a hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszerrel, vízzel), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál).
Az A és B vírus ellen van védőoltás, de a C ellen nincs vakcina, ugyanakkor időben felismerve gyógyítható, a vírust ki lehet irtani a szervezetből.
A világon mintegy félmilliárd ember szenved krónikus hepatitis B vagy C fertőzésben, Magyarországon pedig a vezető halálozási okok szerepel a krónikus májbetegség. A magyarországi hepatitis-fertőzöttek száma több mint százezerre tehető, de nagy többségük erről nem is tud.


Július utolsó szombatja
Balatoni Halak Napja (Magyarországon)  [Dan balatonskih riba (u Mađarskoj) /Day the Balaton fishes (in Hungary)]

Balaton természetes és ember alkotta rendszereinek harmóniája rendkívül érzékeny és sérülékeny állapot, amelynek változásai a tó halállományának alakulásából igen rövid időn belül észlelhetőek. 
A Balatonban és vízgyűjtőjén eddig 54 halfajt találtak a fogassüllőtől, a gardán, a petényi márnán keresztül a betelepített fehér busáig.  
2004 óta – Persányi Miklós akkori környezetvédelmi és vízügyi miniszter kezdeményezéséreáltalában július utolsó szombatján ünneplik a Balatoni Halak Napját, hogy ezzel is felhívják a figyelmet Magyarország legnagyobb élővizének természeti, kulturális, és gazdasági értékeire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése