2012. június 15., péntek

Vajdaság neuralgikus pontja


Részlet 

A Vladimir Ilić és Miroslav Keveždi által elkészített Temerin – Vajdaság jelene vagy jövője címet viselő tanulmány arra próbál rámutatni, hogy a 28 ezer lakossal rendelkező dél-bácskai településen megfigyelhető nemzetek közötti feszültség jelzésértékkel bír, vagy ahogyan azt a szerzők megfogalmazzák, „lakmusza” a Vajdaság vagy a társadalom egészében uralkodó helyzetnek a különféle közösségek között.

Az etnikai elnyomottság érzése egyformán meghatározó jellegű 
a temerini szerb és a magyar közösségen belül is (Fotó: Ótos András)

 A helybéli szerbek között igen elterjedtnek számít a sovinizmus, melynek egyik jele az is, hogy a megkérdezettek csaknem felének az a véleménye: túl sok joggal rendelkeznek hazánkban a nemzeti kisebbségek. A Civil Társadalom-fejlesztési Központ (CRCD) által április folyamán elvégzett kutatás bebizonyította, hogy a helybeli szerbek nagy része nem titkolt nacionalista nézeteket vall, de azt is megállapították, hogy a magyar megkérdezettek őszintesége a válaszadások során megkérdőjelezhető volt. A szerbek hat százalékát zavarja az, hogy a magyarok anyanyelvükön beszélnek, s a magyarok kilenc százaléka vélekedik úgy, hogy a helyi szerbek kiváltságos helyzetben vannak a más nemzetiségűekhez képest. A civil szervezet képviselői szerint a két etnikum közötti feszültség kialakulásában minden bizonnyal nagy jelentőségük volt a történelmi körülményeknek, de a jelen lévő kisebb szélsőjobboldali szervezeteknek is.

VIRÁG Árpád
Magyar Szó, 2012. június 15., 1. és 5. o., vagy http://www.magyarszo.com/fex.page:2012-06-14_Vajdasag_neuralgikus_pontja.xhtml

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése