2012. június 26., kedd

Június 26.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Alapokmánya aláírásának (alapításának) napja [Dan potpisivanja Statuta (osnivanja) Organizacije ujedinjenih nacija / Signing Day (founding) of the United Nations Charter / UN Charter Day]

Az Egyesült Nemzetek Szervezetéről az Egyesült Államok-beli San Franciscóban a nemzetközi szervezet létesítésére értekezletet hívtak össze, amelyen 50 nemzet küldöttei találkoztak és kidolgozták a 111 cikkből álló Alapokmányt, amelyet 1945. június 25-én a San Franciscó-i Operaházban egyhangúlag el is fogadtak. A konferencia a következő napon az Alapokmány és a Nemzetközi Bíróság Alapszabályainak a Herbst Színház előadótermében, a Háború Veteránjainak Emléképületében való aláírásával ért véget. (Október 24. az Egyesült Nemzetek Szervezetének napja!)

A képen az  ENSZ Alapokmány aláírása (San Francisco, 1945. június 26.) 




A kábítószer-fogyasztás és illegális kereskedelem elleni küzdelem nemzetközi napja / Kábítószer-ellenes Világnap (Međunarodni dan borben protiv zloupotrebe i nelegalne trgovine krijumčarenja droga / International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking)

Az ENSZ közgyűlésének 42/122-es számú 1987. december 7-i határozata alapján 1988-tól ünnepeljük. Célja, hogy felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.
Az ENSZ adatai szerint a világon mintegy 210 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket.
Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt 2003-ra működteti is.
Az akcióterv azonban, amely azt tűzte ki célul, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban 50 százalékkal csökkenjen, nem hozott sikert, sőt napjainkra a droggal kapcsolatba kerülő emberek száma világszerte folyamatosan nő. 

Az ENSZ kábítószer ellenes szervezete, az UNODC 2009-es statisztikája szerint a 15-64 év közötti droghasználók száma 2003-tól 2009-ig csaknem két százalékkal nőtt., Olyan bűnüldözési intézkedéseket sem sikerült foganatosítani, amelyek hatására érzékelhetően csökkenne a kábítószer-kereskedelem. 
Magyarország tranzitországból a kábítószer-kereskedelem egyik célországává vált, de még így is a kevésbé fertőzött országok közé tartozik. A 2010-es évben közel 17 ezer kábítószer-fogyasztót tartottak nyilván. Európa többi államához hasonlóan – a kábítószer-fogyasztók leginkább kannabisz-származékokat és szintetikus party-drogokat használnak. 


A tortúra (kínzás) áldozatai támogatásának nemzetközi napja [Međunarodni dan podrške žrtvama torture / International Day in Support of Victims of Torture]

Az ENSZ-közgyűlése 1997. december 12-én ezt a napot hivatalosan a tortúra áldozatai támogatásának nemzetközi napjává nyilvánította (az 52/149-es számú határozattal). 1984. december 10-én fogadta el a Közgyűlés A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód elleni egyezményt, amely 1987-ben ezen a napon lépett hatályba. A konvenció tiltja a kínzási cselekmények elkövetését a joghatósága alá tartozó egész területen. A „kínzás” minden olyan cselekményt jelent, amelyet szándékosan, éles testi vagy lelki fájdalom vagy szenvedés kiváltása céljából alkalmaznak valakivel szemben, hogy tőle, illetőleg harmadik személytől értesüléseket vagy vallomást csikarjanak ki.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése