2012. június 22., péntek

Június 22.


Szent Tamásnak (Morus Szt. Tamás, Thomas More angol filozófus, író, politikus), az ügyvédek védőszentjének ünnepe (Praznik Tomasa Mora, engleskog filozofa, pisca i političara, zaštitnika advokata / Feast Day of St. Thomas More, an  English social philosopher,  author, statesman and lawyer)

2000-ben II. János Pál pápa a kormányzók és politikusok védnökévé is nyilvánította. Leghíresebb műve a latin nyelven írt 1518-ban megjelent Utópia, amely a XVI. században kialakult utópikus szocializmus alapja. Morus az általa elképzelt tökéletes állam képét rajzolta meg benne, amelyben szabadság és igazságosság uralkodik. A mű alaphangja a társadalom megjavításának szenvedélyes vágya. A magántulajdonban jelölte meg a nyomor és a társadalmi igazságtalanság fő forrását. Gondolataival nagy hatást gyakorolt a későbbi nemzedékekre. 1529-től VIII. Henrik király lord-kancellárja volt. A katolicizmushoz való hűsége arra késztette, hogy szembeszegüljön a királlyal házassága érvénytelenítése és Boleyn Annával kötött újabb házassága ügyében, ezért mint árulót lefejezték. 1886-ban avatták boldoggá, 1935-ben szentté. Alakját többek között Robert Bolt színdarabja, a Kinek se nap, se szél is megörökítette.


175 éve, 1837. június 22-én megkezdődött a Nemzeti Múzeum építése
(Početak izgranje Nacionalnog muzeja, pre 175 godina, 22. juna 1837.
Beginning of the built of Hungarian National Museum, before 175 years, on  juni 22. 1837.)
Az Országgyűlés 1808. október 18-án szavazta meg a múzeumi törvényt. Ebben indítványozták, hogy állítsanak fel egy olyan, az Országos Könyvtárhoz kapcsolódó művelődési intézetet, amely a nemzet anyagi kultúráját is feltárná. A Múzeum – a jogszabály szerint – a könyvek, kéziratok és grafikai művek mellett kizárólag a haza régészeti és történeti emlékeit, természeti produktumait és műipari alkotásait gyűjti.
Grassalkovich Antal herceg adományozott telket, ahová az épületet felépíthetik, később ezt elcserélték arra az ingatlanra, ahol a Nemzeti Múzeum ma áll. Az épület tervezésével Pollack Mihályt bízták meg. 
A múzeum 109 x 70 méteres téglalap alakú teret foglal el, két belső udvarral. Párkánymagassága a felszíntől mérve 24 méter, beépített alapterülete 7894 négyzetméter, köbtartalma pedig 157 600 köbméter. Belső kiképzése is megfelel a klasszicista stílusnak. A főlépcső falait és mennyezetét 1875 óta Lotz Károly és Than Mór freskói díszítik. Az épület 1847 júliusában készült el. A múzeumot az Országgyűlés 2011-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése