2012. június 21., csütörtök

Június 21.


A zene világnapja (Svetski dan muzike / World Music Day)

Június 21-én rendezik meg világszerte a Zene Ünnepét, amelyet 20 éve, 1982-ben tartottak először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zeneszerző és újságíró a Francia Kortárs Zene elnevezésű fesztivál szervezője javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt köszöntsék zenével. Az ötlet Jack Lang akkori francia kulturális miniszter támogatásával valósult meg. Annak a statisztikai felmérésnek az eredményeiből indult ki, amely szerint Franciaországban a fiatalok fele játszik valamilyen hangszeren. Az volt a célja, hogy mindenki számára lehetővé tegye a nyilvános szereplést, hogy a zene, a dal, a tánc kikerüljön a négy fal közül. A kezdeményezéséhez azóta a világ számos országa csatlakozott, majd 1985-ben a zene ünnepe nemzetközivé vált.
Az új zenei ünnep, a Fête de la Musique rövid idő alatt az egész világon kedveltté vált, ma már öt világrészen mintegy 110 országban rendszeresen megtartják. Ennek a rendkívül nagy népszerűségnek a titka nyilván a júniusi zenei világnap teljes nyitottságában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy az élművészek éppúgy magukénak érezzék, mint a műkedvelők, a klasszikus zene hívei éppúgy, minta a dzsessz, a rock, a szórakoztató zene, a népzene, vagy a balett és a tánc legkülönbözőbb válfajainak művelői és kedvelői.
A Zene Európai Ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten. A charta szerint az esemény az élő zene ünnepe, ingyenes szabadtéri rendezvénysorozattal, koncertekkel ünneplik városok szerte. (Október 1-je Zenei Világnap!)


Nyári napforduló (Solsticij ili suncostaj / Solstice)

Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).
A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként  22-én). A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent István napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót.



A Nap napját (Dan Sunca / Sun Day) a nyári napforduló (június 21.) előtti vagy utáni (közelebbi) vasárnap tartják.
Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására  Magyarországon első ízben, 1994-ben  rendezte meg A Nap napját a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és a Főpolgármesteri Hivatal. A központi rendezvény helyszíne a Margitsziget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése