2012. június 23., szombat

A börtönbüntetésüket töltő temerini fiúknál járt egy magyar parlamenti képviselő

A 2004 nyara óta börtönbüntetését töltő öt temerini magyar fiatalembert kereste fel Szerbiában Ékes Ilona fideszes parlamenti képviselő, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának és emberi jogi bizottságának tagja.
Mint pénteken az MTI-nek elmondta, járt a Sremska Mitrovicában őrzött Horváth Árpádnál és Szakáll Zoltánnál, valamint a februárban egy belgrádi börtönbe átszállított Illés Zsoltnál, Máriás Istvánnál és Uracs Józsefnél is.
Ékes Ilona szerint a Sremska Mitrovicán maradt fiatalok mentálisan és fizikailag is jól vannak, a Belgrádban lévőket viszont nagyon szigorú körülmények között őrzik – a börtön „egy erődítmény, ahonnan még talán az eget sem lehet látni”. És mivel kétszemélyes zárkákban vannak a fiatalok, nem dolgozhatnak, nincs értelmes tevékenységük, nagyon rosszul érzik magukat. Uracs József ráadásul egy szerb elítélttel van egy zárkában, így magyarul se tud beszélni senkivel – mondta el.
A képviselő érdeklődésére azt a választ kapta a börtönparancsnokoktól, hogy a fiatalok biztonsága érdekében vitték át hármójukat Belgrádba.
Ékes Ilona Újvidéken találkozott a vajdasági ombudsmannal is, aki tőle értesült az átszállításról.
Az öt fiatalt 2004 nyarán ítélték el összesen hatvanegy évi börtönre, mert Temerinben súlyosan bántalmaztak egy – szerb nemzetiségű – férfit. (MTI)

http://www.vajma.info/cikk/vajdasag/13698/A-bortonbuntetesuket-tolto-temerini-fiuknal-jart-egy-magyar-parlamenti-kepviselo.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése