2012. június 14., csütörtök

Betiltották az Obrazt

Mladen Obradović szerint szervezete nem soviniszta, s legfőképp nem diszkriminatív
Mladen Obradović, az Obraz vezére az eljárásban kijelentette, hogy a szervezet a szent szávai alapokon kívánja megújítani az államot és a szerb társadalmat, valamint hangsúlyozta, hogy a szent szávai nacionalizmus nem sovinizmus, s legfőképp nem diszkriminatív. Szavai szerint az Obraz az egészséges társadalomért száll síkra, ami azt jelenti, hogy túl kell lépni a negatív jelenségeken, ezért az Obraz legalista és legitimista szervezetnek minősül.


Slobodan Homen, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára 2009. szeptember 22-én jelentette be, hogy az ügyészséggel karöltve kezdeményezte mindazon szélsőséges szervezetek működésének betiltását, amelyek erőszakot hirdetnek, tagjaik különböző bűntényeket követnek el, illetve amelyekbe beletartozik a másképpen gondolkodók megfenyegetése is. Ezt a 2009-es büszkeségnapi felvonulás részvevőinek megfenyegetése miatt kezdeményezte. Slobodan Radovanović köztársasági ügyész 2009. szeptember 25-én az alkotmányos rend veszélyeztetése, az emberi és kisebbségi jogok megsértése, valamint faji, nemzeti és vallási gyűlöletkeltés gyanúja miatt indította el az eljárást az Obraz és az 1389 Szerb Népi Mozgalom ellen.
Mladen Obradovićot, az Obraz vezérét 2011. április 20-án a belgrádi Felső Bíróság első fokon 2 évnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a 2010. október 10-ei belgrádi büszkeségnapi felvonulás napján megszervezett zavargások miatt. A zavargásokban ekkor 140 személy sérült meg, amelyek közül 124-en rendőrök voltak. A Belügyminisztérium az Obrazt 2005-ben klerofasiszta szervezetnek minősítette. Az Alkotmánybíróság tavaly júniusban hasonló okok miatt tiltotta be a Nemzeti Arcvonal nevű szervezetet is.
Az Obraz betiltása jó hír Szerbia számára – reagált a hírre a Vajdasági Szociáldemokrata Liga. Mint megjegyzik, pártjuk még 2005-ben kezdeményezték a szélsőjobboldali szervezet betiltását és nem értik, miért kellett erre hat évet várni. Reményeik szerint az Obraz-tagság, vagy az ideológiájuk folytatása bűncselekménynek minősül majd.(Beta)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése