2012. május 26., szombat

A State Department az emberi jogok állásáról Szerbiában

Az emberi jogok megsértésének legfontosabb megnyilvánulási formái 2011-ben Szerbiában a kisebbségek iránti diszkrimináció és erőszak, az egészségügyben, oktatásban, a bírói rendszerben és a kormány több tárcájánál (beleértve a rendőrséget is) tapasztalt korrupció voltak, áll a State Department éves jelentésében.
A most megjelent dokumentum kiemeli, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás nem hatékony, ennek eredménye a perek hosszas elhúzódása és halasztása, a hosszú ideig tartó előzetes letartóztatás. Hozzáteszi, a bíróságok továbbra is hajlamosak a korrupcióra, s a politikai behatásra.
Az emberi jogokat megsértik azzal is, hogy fizikailag bántalmazzák a fogvatartottakat, de bántalmazzák az újságírókat, az emberjogi aktivistákat és azokat is, akik a hatalmat bírálják. Hiányosságként rótták fel azt is, hogy máig nem létezik hosszútávú megoldás a nők és gyermekek elleni társadalmi és családi erőszak megnyilvánulásaira, valamint az emberkereskedelemre sem.
Rámutatnak, hogy a szerbiai kormány csak akkor indított eljárást a kormány és a rendőrség tisztségviselői ellen, amikor a visszaélések nyilvánosságra kerültek. Nagyon valószínű azonban, hogy számos olyan korrupciós eset, rendőri bántalmazás és más visszaélés történt, ami kapcsán nem tettek feljelentést.
A State Department jelentése szerint „a megfigyelők többségének meggyőződése, hogy a szerb hatóságok szelektív módon követik a kommunikációt, beszélgetéseket hallgatnak le, elolvassák a papír alapú és elektronikus postát”.



http://www.vajma.info/cikk/szerbia/16744/A-State-Department-az-emberi-jogok-allasarol-Szerbiaban.html, 2012. május 25. [16:57]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése