2012. május 1., kedd

Május 1-2.

A munka nemzetközi ünnepe – A munkavállalók szolidaritási napja (Međunarodni dan (raznik) rada / International Workers’ Day, May Day)

Május 1-je 1890 óta a munkások nemzetközi ünnepe, a II. Internacionálé párizsi döntése alapján, annak emlékére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 1886-ban ezen a napon sztrájkok és demonstrációk voltak a 8 órás munkaidőért.
A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség, hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.
Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. (Az ugyanerre a napra eső kereszténység előtti európai pogány ünnepek, mint pl. a Beltane, vagy a hagyományok, mint a májusfa állítása, más eredetűek és tartalmúak.)
Szerbiában állami ünnep (ha valamelyik nap vasárnapra esik, akkor a következő napon is munkaszünet van).


Május első keddje
Az asztma világnapja (Međunarodni dan borbe protiv astme /  World Asthma Day) 

Az asztma világnapja egy nemzetközi ünnep, amelyet minden évben május első keddjén tartanak. Az eseményt a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) nevű szervezet javasolta és kezdeményezte.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) immáron 1998 óta rendezi meg minden évben ezen a napon (más források szerint az Észak-Amerika-i és az európai specialisták május 1-jén) az asztma világnapját.
Az asztma korunk népbetegsége, megközelítőleg 200 millió asztmás beteg él a Földön. A világnap lehetőséget nyújt arra, hogy még inkább rádöbbentse az embereket az asztmával kapcsolatos problémákra, melyek a leghétköznapibb módokon érintik mindennapi életünket.
Az elmúlt 5 évben felére csökkent az asztma miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma. Ennek hátterében elsősorban az egészségügyi lehetőségek fejlődése áll.
Ez a világnap annak a lehetősége, hogy az döbbentse rá az embereket az ezzel a betegséggel kapcsolatos problémákra és bajokra, melyek az emberek életét a leghétköznapibb módokon érinti.
Ezzel az ünnep alkalmával azt a célt akarják elérni, hogy az embereket tájékoztassák ezen betegség gyógymódjairól, hogy rendszeres együttműködésre buzdítsa őket az orvosaikkal kapcsolatban. Ezzel szeretnék növelni az asztmával járó és kapcsolatos tünetek megértését, és fokozni azon készséget, hogy a beteg maga is ellenőrizhesse és kezelhesse betegségét.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése