2012. április 6., péntek

Papíron maradt emberi jogok

A törvényhozói szinten meghatározott előmozdulás ellenére Szerbiában az emberi jogok valós állapota terén tavaly visszaesés volt tapasztalható 2010-hez képest, aminek fő oka a gazdasági válság és a hatalom viselkedése – hangzott el a belgrádi Emberi Jogi Központ Emberi jogok Szerbiában – 2011 című jelentésének tegnapi (2012. április 2-i – B. A. megj.) ismertetésén.
Vesna Petrović, a központ végrehajtó igazgatója rámutatott, hogy az emberi jogok terén tapasztalt negatív trendet jelzi a tavalyi büszkeség napi felvonulás betiltása, ami az egyik legszembetűnőbb példája az úgynevezett patrióta erők előtti meghunyászkodásnak.

A szerbiai igazságügyi reformról szólva a végrehajtó igazgató megjegyezte, a tavalyi évet is a nagy hibák és mulasztások jellemezték, aminek következtében az a benyomás alakult ki, hogy az igazságügy reformja rossz irányban halad. Kiemelte, hogy aggasztó a polgárok igazságügybe vetett bizalmának alacsony szintje.

Petrović figyelmeztetett arra, hogy az is aggodalomra ad okot, hogy a szociális elégedetlenség a nacionalista jobboldal erősödéshez vezet, továbbá óriási gondot jelent az is, hogy a munkanélküliek aránya Szerbiában az egyik legmagasabb a világon, hogy a szegénységi küszöb alatt élők száma drasztikusan megnőtt, akárcsak az is, hogy terjed a rendszerbeli korrupció.

(Beta)
Magyar Szó, 2012. április 3., 4. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése