2012. április 14., szombat

Oktatási siker

Kisebbségjogi jegyzetetek

A szerb nyelvű Blic belgrádi napilap (április 14-i száma) a Magazin című színes mellékletében közétette a „legjobb iskolák listáját”.
A 61 szerbiai oktatási intézmény között 21 vajdasági általános iskolát számoltam meg. A listán Csantavér, Csonoplya, Futak, Kishegyes, Klek, Kúla, Magyarkanizsa, Muzslya, Palánka, Pancsova, Pivnice, Szőreg, Sremska Mitrovica, Versec, Zenta és Bácskertes egy-egy, Szabadka (2), Újvidék pedig (3) iskolával szerepel.
A legjobb szerbiai iskolák között hat magyar tannyelvű is van: a bácskertesi József Attila, a csantavéri Hunyadi János, a kishegyesi Ady Endre, a muzslyai Szervó Mihály, a szabadkai Széchényi István és az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskola.
A listát az Oktatásügyi Minisztérium valamint az oktatás és nevelés értékelésével megbízott intézet állították össze. A kiválasztásnál „egyebek mellet a kisérettségin és a tanulmányi versenyeken elért eredményeket, a különböző programok és pedagógus-továbbképzések szervezését, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ajánlását vették figyelembe”.
– Ahol a szülök képzettsége alacsony szintű, a záróvizsgán elért eredmények pedig jók, az azt jelenti, hogy a diákok jó pedagógiai nevelésben részesültek – mondta Želimir Popov, az oktatási minisztérium államtitkára, majd hozzátette, hogy pontos szelekciót végezetek, és kihagyták azokat az iskolákat, amelyekről kitűnt, hogy a záróvizsgán másolások voltak.
– Azt is számításba vették, hogy milyen a gyermekek családi háttere, ugyanis nem mindegy, hogy az általános iskolát vagy egyetemet végzett szülők gyermeke érte el a 19–20 pontot a felvételin. Ezért van az, hogy a mi iskolánk került a legjobbak közé, és nem például egy belgrádi intézmény, hiszen esetükben a családi helyzet és más körülmények is sokkal jobbak. Nálunk rengeteg a szegény sorsú gyermek, akinek ruhagyűjtéseket szerveztünk, étkeztetjük őket, és az önkormányzat segítségével tankönyveket adományozunk nekik. Minden pályázási lehetőséget is megragadtunk, aminek látszik is az eredménye – nyilatkozta Molnár Márta, az egyik legszegényebb vajdasági község, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatónője a napilap magyar nyelvű, Édes Otthon c. mellékletének (Sz. Á: Közös a munka – közös a siker).
Az említett magyar tannyelvű iskolák is bizonyítják, hogy szerény körülmények között is lehet kiváló eredményeket elérni. Az iskolák tanárai és igazgatói alapos munkát végezetek, példát mutattak és minden elismerést megérdemelnek.

Bozóki Antal
Újvidék, 2012. április 14.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése