2012. április 23., hétfő

Korhecz: A Magyar Nemzeti Tanács a VMSZ-t támogatja!


AZ ÉDES- ÉS A MOSTOHAGYEREK TÖRTÉNET

Sajnos bebizonyosodott az, amit már régóta tudunk, hogy az MNT nem az egységes magyar nemzeti érdek, hanem a legbefolyásosabb vajdasági magyar párt kiszolgálója.
A Magyar Szónak adott minapi nyilatkozatában Korhecz Tamás ezt azzal magyarázta, hogy az MNT és a VMSZ programja valójában egy és ugyanaz:
„Soha sem titkoltuk, hogy az MNT azt a politikát képviseli, amelyet a VMSZ határozott meg. Az MNT feladatainak eredményes, idejében történő megvalósítása, természetszerűen a VMSZ kampányának funkciójában áll” – szögezte le a legrangosabb magyar önkormányzati testület vezetője.
A Nemzeti Kisebbségek Nemzeti Tanácsairól szóló törvényt a nemzetgyűlés nem ilyen megfontolásból hozta meg. Vagyis nem az volt a törvényhozó szándéka, hogy ezt a fontos kisebbségi intézményt a pártpolitizálás szolgálatába állítsa, illetve annak eszközévé tegye. A törvény szakértői vizsgálatánál, amelyet az EBESZ illetékes szakmai szervezete végzett, az az álláspont jutott kifejezésre, hogy a jogi dokumentumnak az egyetemes nemzeti kisebbségi érdekeket, nem pedig a szűk párt-, csoport-, vagy egyéni érdekeket kell kifejezésre juttatnia.
Sajnos, Szerbiában úgy alakultak a magyarság közötti politikai viszonyok, hogy a VMSZ lett az MNT „többségi tulajdonosa”, minek következtében a magyarság többi autentikus politikai, meg nem politikai képviselői gyakorlatilag ki vannak zárva az érdemi döntéshozatalból.
Korhecz minapi kijelentése cáfolja azokat az eddig érvényes állításokat, hogy az MNT olyan vajdasági magyar nemzeti parlament, mert helyt ad a vajdasági magyar civil szervezetek, vallási közösségek, értelmiségiek érdekeinek kibontakoztatására. Az MNT elnöke ez alkalommal nem ködösített, hanem világosan kimondta, hogy az általa irányított – Európában példaértékűnek kikiáltott szervezet – nem más, mint a VMSZ kirendeltsége, amelynek az a feladata, hogy következetesen, gondolkodás nélkül, kiszolgálja a párt döntéshozóit, elsősorban annak elnökét, Pásztor Istvánt.
Ezzel Korhecz Tamás, aki állítólag nem tagja a pártnak, kiskorúsította saját magát is, hiszen közvetlenül és félreérthetetlenül beismerte, hogy az MNT nem az ő, hanem a VMSZ irányítása alatt áll. Sajnálattal kell megállapítani, hogy ez a képességei és politikai tapasztalata alapján nagyobb megbecsülésre, valamint jobb sorsra érdemes fiatal jogász elvállalta a szolga hálátlan szerepét, épp úgy, mint a Pannon TV, az észak-bácskai regionális elektronikus média és a Magyar Szó, szűkebb pátriánk egyedüli napilapja is. Ez utóbbi, az MNT legutóbbi ülésével kapcsolatosan még azt is tagadta, hogy – a Remény mozgalom tagján kívül - jelen voltak azok a képviselők, akik nem a VMSZ listáján kerültek a testületbe. Amikor ezt Borsos Csilla alelnök megcáfolta, kijelentését egyszerűen elfelejtették megjelentetni.
Mit mondjon minderre az egyszerű vajdasági magyar ember? Jobb, ha nem mond semmit, mert ha véleménye nem egyezik meg a „nagy testvér” elképzeléseivel, csak baja származhat belőle. A másképpen gondolkodó magyaroknak nincs helyük a nap alatt – legalábbis a VMSZ politikai hitvallása szerint. Vezetői már régen felosztották a magyarságot jó és rossz magyarokra. Az számít jó magyarnak, aki hajlandó maradéktalanul kiszolgálni a Pásztor István nevével fémjelzett politikai pártot.
Így jutottunk el az édes- és a mostohagyerek szomorú történetéhez, miután csak az a kérdés, hogy hányan vannak az édes gyerekek, és hányan a mostoha gyerekek. Erre a kérdésre a soron következő választások adnak majd választ.

Szabadkai Magyar Hírlap, 2012. április 12., 11. o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése